Животоспасяваща инжекция усмърти тъжбата до съда на ортопеда Р. Бончев от Самоков, вместо да обяснява за изписването на лекарства, забрави мъките си за 100 бона

Докторът блъскал и скъсал болничния на учителката Добринка Джоргова, не можа да докаже, че животът му е спасяван с инжекция

?????????????
Добринка Джоргова

Животоспасяваща инжекция усмърти тъжбата до съда на самоковския ортопед Румен Бончев. Оказа се, че докторът се е поболял, след като гръмна скандалът, че е дърпал и блъскал пациентката си със счупена ръка Добринка Джоргова от село Говедарци. Припомняме, че прегрешението на Джоргова беше, че искаше от доктора да поправи болничния й лист.

30-01-01-3586
Румен Бончев

Тази смехотворна грешка лишаваше учителката от полагащото й се обезщетение. Вместо това жената стана жертва на яда на Бончев и съпругата му Диана. След като вестник „Вяра” описа случая, разказан ни подробно от Джоргова, Бончев толкова се притеснил, че се наложило колегите му да го свестяват с животоспасяваща инжекция.

31-01-81-1_n
Екатерина Димитрова
157-04-01 PEICHEVа
Светла Пейчева

Заради претърпения шок от скандала д-р Бончев започна и съдебна битка с вестник „Вяра” и Добринка Джоргова. Той се обиди на двете страни за по 50 000 лв. Адвокат Екатерина Димитрова обаче парира умело атаката на доктора, като изиска от медицинския персонал да предостави документи, удостоверяващи черно на бяло, че Бончев действително е освестяван с животоспасяваща инжекция.

30-01-01-406-copy 30-01-01-11-copy

Така лъсна фактът, че въпросният медикамент, който се води на отчет и се съхранява в специален шкаф, и то под ключ, е вписан като счупен.

Бончев доведе в съдебна зала двама свидетели – главната сестра на отделението, което той завежда в болницата в Самоков, и още една медицинска сестра, работеща с тях. Те трябваше да докажат пред съда размера на неимуществените вреди, претърпени от Бончев след случая. Двете сестри в един глас тръбяха колко зле се е почувствал докторът, колко тежко му е било. Едната разказа, че е оперирала с него, тя декларира как всеки ден му мерила кръвното, как той загубил комуникативността си и вече не влизал в лични отношения с пациентите и се отнасял с тях само строго професионално. Тя увери съда, че Румен Бончев споделял всичките си здравословни проблеми с нея. По думите й докторът се изолирал от хората.

Тя разказа още, че когато прочел статията, Румен Бончев вдигнал много високо кръвно и тя му била една инжекция, която взела от шкафа за животоспасяващи лекарства на специален режим. Тогава адвокат Екатерина Димитрова реагира и дебело подчерта, че този шкаф действително е на специален режим. „Сигурно има специален режим и отчет на тези препарати. Това не е аспирин, който да вземеш и да го възстановиш отново.” При изтъкването на този факт медицинската сестра се съгласи и заяви, че инжекцията наистина е на специален отчет. При това потвърждение адвокат Димитрова пледира съдът да изиска всички документи, доказващи, че действително д-р Бончев е спасен с въпросната инжекция.

„Ние не знаем дали тази инжекция струва 200, или 2000 лв., но заем, че държавата и бюджетът на болницата на 100% осребряват този шкаф с животоспасяващи лекарства. Затова искаме да видим часа и деня, в който е използвана тази инжекция. Ако липсва този документ, това означава, че в отделението се води порочна практика с изписването на медикаменти”, заяви адвокат Димитрова. При което сестрата реагира остро и изтърси пред съда: „Аз изписах тази инжекция като счупена!”

Създаде се впечатление, че има нещо нередно с изписването на лекарствата, при което стана страшно. Медицинската сестра поиска разпитът да бъде прекратен и заяви: „Изобщо не е важно дали е счупена, или е използвана по предназначение.”

Съдът обаче беше на друго мнение и изиска цялата документация. В зала влезе и старшата сестра и тя също заяви: „Това не е важно”. Но съдия Светла Пейчева отсече: „Важно е! Настоявам да представите документите. Искаме пълен отчет на инжекциите.”

Адвокат Димитрова заяви, че не желае цялостен отчет за това как се използват тези медикаменти и каква част от тях се изписват като брак, а специален отчет за инжекцията, която е поставена на д-р Бончев.

Седмица след разкритията в съда д-р Румен Бончев изпрати молба до съда с искане делото да бъде прекратено незабавно. Като мотив той сочи „чувствам се засегнат заради непрестанното търсене на сензации около себе си.” Така той оттегли тъжбите си както срещу Джоргова, така и срещу вестник „Вяра”.

Припомняме, че Джоргова се оплака в началото на 2015 година, че ортопедът от болницата в Самоков Румен Бончев и съпругата му Дияна са я бутали, дърпали и се гаврили с нея в кабинета си. Ето част от нейния разказ: „На 18.10.2014 г. постъпих в болницата в Самоков с фрактура на лявата ръка, беше ми издаден болничен лист в размер на 35 календарни дни, който по-късно беше удължен с още 30 дни. Месец след предоставянето на втория болничен лист в НОИ ми беше върнат поради грешка. Писмото с върнатия болничен лист беше изпратено до моя работодател. Своевременно информирах медицинското лице, издало болничния лист на 29.12.2014 г. и изразих разочарованието си от факта, че съм останала без средства за празниците, при което последва грубо отношение от служителката, издала болничния лист. Думите й бяха, че няма как да е сбъркала и болничният е издаден от ЛКК и поиска да й го донеса лично. Наложи се да пътувам още същия ден до София, защото бях при родителите си в с. Говедарци. Занасяйки болничния лист още същия ден в ранния следобед (14,30 ч.), така и не намерих никой в кабинета въпреки обявеното работно време до 17,00 ч. На следващия ден 30.12.2014 г. с надежда, че болничният ще ми бъде коригиран, отидох отново при госпожата, издала документа. При което тя погледна болничния и каза, че той е вярно написан и грешката не е в нея. Опитах се да й обясня, че в придружаващото писмо към в болничния лист има точно описание на корекциите, които трябва да се направят, но тя така и не пожела да го погледне и започна да ме засипва със словесни обиди и заплахи. Поисках да се легитимира, т.к. не носеше бадж, защото искам да подам жалба до управителя на МБАЛ-Самоков. При тази моя реакция госпожата се афектира още повече, каза ми, че „щяла съм след малко да видя коя е тя” и извика за подкрепление д-р Румен Бончев, завеждащ ортопедичното и травматологично отделение. След минути в кабинета на госпожата пристигна д-р Бончев и при споделеното му от мен, въпреки че не пожела да чуе моето оплакване, скъса издадения от тях грешен болничен лист пред очите ми и с думите „никога повече няма да видиш болничен” ме хвана и сграбчи с всичка сила и ме изхвърли от кабинета навън с думите, че „кабинетът си бил негов” и разхвърля остатъците от скъсания болничен лист в лицето ми. Бях потресена. Но всичко това в крайна сметка си има своето обяснение, въпросната служителка се оказа съпруга на д-р Бончев и е нормално той да защити своята съпруга. Наложи се да се обадя на телефон 112, за да дойдат служители на РУП-Самоков. Отново бяха отправени заплахи към мен и отново, че не им „пукало на кого щяла съм да се жалвам”. След 15 минути пред болничния кабинет се отзоваха служителите на МВР. Дадох своите показания. Последва жалба от моя страна към управителя на МБАЛ-Самоков д-р Скелина.”

Пред „Вяра” д-р Бончев коментира: „Пациентката Добринка Джоргова нямаше копие от първия болничен лист. Новият болничен е издаден въз основа на личен амбулаторен картон, който е сбъркан. Там е писана дата и ние пишем болничен от него, защото нямаме копие от болничния лист. В картона пише вкл. до дата и сестрата Бончева пише от следващата дата. Тя няма болничен, за да пише друго. В ЛАК не е попълнена правилно датата за явяване на работа. Проблемът е тръгнал от старшата сестра в отделението. Пациентката се държа грубо в самото начало. Тя не е погледнала болничния лист, има амбулаторна карта, защо не я е погледнала, нали е грамотна? Пациентите чакат всичко ние да им поднесем, после ние виновни. Аз като лекувам пациент, му казвам – отговорността е и моя, и твоя. От 30 години в моята кариера такова нещо не се е случвало. Минали са безброй операции. По случая съм дал показания в полицията. Това за мен беше унижение”, каза след случая д-р Бончев, като потвърди, че е скъсал болничния с думите: „Да. Анулирах болничния, защото е недействителен. За какво й е? Направихме нов болничен и пак недоволна. Аз мисля, че не съм извършил никакво нарушение по закон, лекувана е. По отношение на лечението да има проблеми? Всеки допуска грешки, старшата сестра също не я обвинявам, защото днес минават куп хора. Вместо да е писала 25-и, е писала 26-и и затова ли трябва да се прави проблем? Не може ли да дойде като човек да каже каква грешка е станало, а ще нахълтва и обижда. Афектирана е, защото не са й изплатени парите, а грешката е оправена. Ще си получи парите. Минаха на проверка и какво като минаха? Обясних им ситуацията и това е. Проверката не констатира нарушение. Ще занимава преса, министри, РЗИ. Болничният е закъснял с издаването, защото е имало допусната грешка в датата”, възнегодува Бончев.