Областният управител издаде заповед за преместването на РИК- Кюстендил, казусът е вече в ЦИК

640-420-kiustendil

Областният управител Йордан Татарски издаде заповед за преместване на РИК- Кюстендил от сградата на община Кюстендил в сградата на Областна администрация. В нея, той посочва като мотив, цитирам: “С цел създаване на условия за ефективна и ефикасна координация  и комуникация на Областна администрация на област Кюстендил с РИК- Кюстендил и за повишаване на доверието на обществото за законосъобразно, свободно и честно протичане на изборите за народни представители, които ще се проведат на 26 март 2017 г., както и да не се допусне възникване на съмнение в обществото за евентуална нерегламентирана намеса на трети лица от общинска администрация на град Кюстендил”.
РИК- Кюстендил реши да изпрати заповедта незабавно на ЦИК по компетентност и за даване на указания, с цел правилното процедиране по нея.

2

Сегашният адрес на РИК- Кюстендил в сградата на община Кюстендил, не е определен със заповед на областния управител, каквито са задълженията му чл. 18 от Изборния кодекс, посочва Йордан Татарски. Областният управител посочва още в заповедта си, че няма подписано споразумения между предшественика му Виктор Янев и кмета на Кюстендил.
Със заповедта си областният управител определя новите помещения за РИК- Кюстендил, на 2 етаж на сградата на областната администрация, както и мястото за Изчислителния център. Регламентиран е и редът и пътят, по които ще преминават членовете на СИК в изборната нощ, при предаването на материалите в РИК.
Йордан Татарски разпорежда още по цялата дължина на движение на потоците от хора да се поставят столове и апарати за топла и студена вода, отоплителни уреди и кошове за отпадъци. 3 и 4- тият етаж на сградата са определени за чакални за членовете на СИК от областта, които на входа ще получават входящ номер при пристигането си и ще е ясен графика за преминаването им през районната комисия.

3

Председателят на комисията Красимир Петров заяви, че е против преместването, защото едно такова действие би довело до хаос в изборния процес.