Очакваме “да” от ЕК за магистралата през Кресненското дефиле

 

Проектът за реализацията на “Струма” се бави фатално

32-14-01-a324156ba10

България представя в сряда напредъка по изграждането на магистрала “Струма” в Европейската комисия и очаква одобрението на трасето през Кресненското дефиле, за да започне изработването на екооценката на този участък от автомагистралата. Това съобщи служебният министър на транспорта Христо Алексиев.

Българската делегация защитава проекта за преминаване на магистралата през Кресненското дефиле, който предвижда трафикът от София към Кулата да върви по сегашния път, а в обратна посока да се изгради нов източно от Кресна, каза Алексиев.

Неговите очаквания са най-после да бъде взето решение за възлагане на екологична оценка на този вариант заедно с другите обсъждани възможности.

Срещу този вариант на преминаване през дефилето са двама природозащитници, които сезираха за проблема Еврокомисията.

Спорът за трасето на магистралата през Кресненското дефиле продължава вече близо десет години. Причината е в разминаването на интересите на различните лобита. Природозащитни организации първо настояваха за прокопаване на дълъг 15-километров тунел – одобрен от ЕК вариант през 2008 г.

Години по-късно срещу него се обявиха строители заради рисковете от изграждането му в земетръсна зона и високата цена на строителство и поддръжка.

Стигна се до компромисно предложение за изнасяне на движението от дефилето и в двете посоки чрез виадукти и къси тунели. Това обаче не се хареса на местната власт в Кресна, която видя застрашаване на поминъка на населението и обяви, че ще изкара хората на протести.

Така се стигна до варианта трафикът от София към Кулата да върви по сегашния път, а в обратна посока да се изгради нов източно от Кресна. По него обаче видимо не се работи. Бившият строителен министър Лиляна Павлова непрекъснато изместваше сроковете. Първо трябваше да е готов в края на 2015-а, след това беше средата на 2016 г., после края на миналата година, а сега е пролетта на 2017 г.

Тревожно е, че няма напредък и по другите отсечки, отбеляза Христо Алексиев. Той е поставил въпроса за ускоряване на тръжните процедури пред регионалния министър Спас Попниколов, който не отговаря на журналистически въпроси и все още не е представил екипа и приоритетите си за работа от встъпването в длъжност.

От август 2016 г. няма никакво движение по избора на изпълнител за изграждането на тунел “Железница”. Тогава бяха отворени офертите на 17-те кандидати, но половин година по-късно тръжната комисия дори не е посочила кои фирми преминават в следващия етап. Не е ясно кога ще бъдат отворени и ценовите оферти.

И аз попитах защо се бави търгът, но ми беше отговорено, че има много работа и комисията не е успяла да прегледа документите на 17-те кандидата, каза Алексиев.

Все още не е започнало и строителството на 13-километровата отсечка между Благоевград и Крупник. Договорът с изпълнителя “АМ Струма 3.1” с водещ партньор благоевградската фирма “Агромах” беше подписан в края на 2015 г. По план строителството трябва да започне най-късно тази година, но няма яснота дали проектите на изпълнителя са одобрени от пътната агенция.

Така в момента активно се строи единствено 24-километровата отсечката между Кресна и Сандански от консорциум “Струма – Лот 3.3” за близо 281 млн. лв. с ДДС. В обединението влизат “ГБС Инфраструктурно строителство” АД, “Пътстрой-92” АД, “Главболгарстрой” АД и “Геострой” АД.