ГЕРБ, БСП, БДЦ и „Атака” в Бобов дол: Отделянето на Големо село ще излезе скъпо, само смяната на шофьорска книжка струва 250 лв., промяната на нотариални актове е 80-90 лв.

Росица Борисова, Елеонора Христова, Илиян Илиев и Стоичко Стоянов категорични: Инициативният комитет подло манипулира, че община Бобов дол не е направила нищо през последните 5 години за Големо село

185-01-02 Rosica Borisova GERB Bobov dol
Росица Борисова

Лидерите на основните политически сили в Бобов дол призовават жителите на Големо село да се откажат от намеренията си за отделяне от миньорската община. Общинският ръководител на ПП ГЕРБ Росица Борисова и председателите на БСП, БДЦ и „Атака” – Елеонора Христова, Илиян Илиев и Стоичко Стоянов, излязоха с обръщение към хората от Големо село и община Бобов дол, решили то да се присъедини към община Дупница. Пълният текст на обръщението е:

202-01-ELEONORA HRISTOVA
Елеонора Христова

„Уважаеми жители на село Големо село и на община Бобов дол, през 1979 г. в Република България се създадоха нови административно-териториални структури – общините. Създаде се община Бобов дол, в състава на която влезе и село Големо село. Наличието на огромни въглищни запаси на територията на общината създаде условия за ускорено икономическо развитие на нашия край, окрупниха се миннодобивните мощности – СМЕК ”Бобов дол”, и през 1974 г. се пусна в експлоатация ТЕЦ ”Бобов дол”, с крайна цел реализация на произведените въглища в мината.

32-01-10-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%be-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2
Стоичко Стоянов
32-01-10-%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8f%d0%bd-%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d0%b2
Илиян Илиев

Оттогава в продължение на 40 години населението на общината, в това число и на Големо село, получиха значително развитие. Държавата целево отпускаше милиони финансови средства по сметките на СБКМ  (Рудник ”Бобов дол” обединен, ТЕЦ ”Бобов дол”), включени в общата сметка за строителството и развитието на Бобовдолския въглищен басейн и топлоелектрическа централа, построена в землището на село Големо село. Построени бяха десетки комплексно-административни сгради във всички населени места на общината, изградени са кметства, пощи, магазини, читалища, медицински центрове, асфалтираха се стотици километри улици и площади. Създаде се водна и електрическа инфраструктура (водопроводи, електропроводи). Със специални постановления на Министерския съвет на Република България населението на общината, миньорите и енергетиците получаваха с предимство храна, стоки, материали.

Информираме населението на община Бобов дол и на село Големо село, че в общинската администрация е постъпило предложение от Инициативен комитет от петима души от Големо село за отделяне на селото от община Бобов дол и присъединяването му към община Дупница.

Инициативният комитет, направил предложенията за провеждане на референдум за отделяне на село Големо село от община Бобов дол и присъединяването му към община Дупница, изтъква пред населението на селото само евентуалните положителни последици, но не и отрицателните и негативни последици, които ще засегнат всички жители на населеното място.

Не е вярно, че различните услуги в сферата на социалните дейности ще по-добри в община Дупница, отколкото в община Бобов дол, защото те са законово регламентирани за всички граждани в Република България.

Една кратка справка за негативните последици за евентуално присъединяване показва, че бюджетът на отделните семейства ще бъде значително ощетен: ще последва задължителна тотална подмяна на документи; издаване на нови лични карти – 18 лв.; нови задгранични паспорти от 20 до 40 лв.; нови свидетелства за управление на МПС – 25 лв.; смяна на регистрационните талони на автомобилите – 18 лв.;  промяна на нотариални актове – от 80 до 90 лв. Юридическите лица на територията на Големо село ще трябва да променят адреса си и промените да ги впишат в Агенцията по вписванията.

Според категоризацията на административно-териториалните единици в Република България община Дупница е втора категория, а община Бобов дол е трета категория, село Големо село към настоящия момент е седма категория. При евентуално преминаване или евентуално присъединяване на селото към община Дупница категорията на населеното място ще се повиши, а оттам и данъчните оценки на населеното място.

Конкретен пример – село Крайници е на 13 км от гр. Дупница и е пета категория.

След направената справка в отдел МДТ („Местни данъци и такси”) в община Дупница се установи, че данъчната оценка на една къща от 80 кв.м в село Крайници през 2017 г. е около 4000 лв., а в село Големо село данъчната оценка на къща от 80 кв.м е от 1000 до 2000 лв., т.е. наполовина.

Въпросът за водоснабдяването на Големо село ще бъде много проблемен, в момента Големо село се водоснабдява от фирма „Кюстендилска вода” АД, ВиК-Дупница няма изградена водопроводна и канализационна мрежа на територията на Големо село. Как и откъде ще се снабдява Големо село с вода при евентуалното му преминаване към община Дупница, като по-голяма част от нея е изградена от община Бобов дол, Мини „Бобов дол” и от данъците на останалите жители на общината, и се водят  в баланса на общината. Обръщаме внимание, че много време ще бъде необходимо на жителите на Големо село да сменят изцяло всичките си по-горе цитирани документи, като общата сума на един член от семейство – шофьор възлиза на около 250 лв., а при наличие на повече от един шофьор от семейство цените скачат двойно или тройно, в зависимост от броя на шофьорите в семейството. В тези 250 лв. не влизат сумите на останалите членове на семейството – нешофьорите, които също ще подменят всички документи.

Внушенията и обвиненията, изфабрикувани от Инициативния комитет, че община Бобов дол нищо не е направила през последните пет години за село Големо село, са подла манипулация.

Една бегла справка относно инвестиционната програма в частта „Капиталови разходи” на община Бобов дол за периода 2012-2016 г. показва следното:

За село Големо село община Бобов дол е отделила, както следва: 2012 г. – 15 000 лв.; 2013 г. – 6250 лв.; 2014 г. – 48 141 лв.; 2015 г. – 78 192 лв.; 2016 г. – 2476 лв.

Общо за периода 2012–2016 г. сумата възлиза на 151 059 лв.

Ръководствата на политическите сили в община Бобов дол питат кой стои зад тази опасна игра, кой цели ТЕЦ ”Бобов дол” и територията на Големо село да се присъединят към община Дупница, кой иска да лиши населението на община Бобов дол от събирането на данъците от топлоцентралата?

Ръководствата на политическите сили в община Бобов дол се обръщат към жителите на Големо село да не се поддават на манипулации, нечисти и неизгодни действия както за тях, така и за самата община и другите населени места, които в крайна сметка целят унищожаването на града и общината”.