Борисов на среща бизнеса: Трудно ще се състави правителство

От асоциацията на работодателите поискаха повече и по-голяма яснота относно намеренията за борба с корупцията и престъпността, регулиране на монополите и реиндустриализация на страната

33-13-01-borisov

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призна пред представители на българския бизнес, че според него трудно ще се състави правителство след изборите. Срещата бе с Асоциацията на организациите на българските работодатели. На нея присъстваха и бившите министри в неговия кабинет – Томислав Дончев, Делян Добрев и Владислав Горанов.

Борисов коментира и спора с БСП дали за България е полезно одобреното от Европейския парламент споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада – СЕТА.

“Надявам се хората, които се готвят да управляват България, да не се объркват по теми, важни за Европа и страната”, каза бившият премиер.

Още в сряда, след като лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че  евродепутати, които са гласували със “за”, са национални предатели, от ГЕРБ заявиха, че споразумението ще доведе до отпадане на визите за Канада.

Борисов каза още, че е потвърдил пред бизнеса ангажимента приоритет за ГЕРБ при следващо управление да е образованието, дуалното обучение, както и запазването на плоския данък.

На свой ред от асоциацията поискаха повече и по-голяма яснота относно намеренията за борба с корупцията и престъпността, регулиране на монополите и реиндустриализация на страната.

“Надяваме се след изборите да има стабилно управление за 4 години”, подчерта Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Двамата с Борисов отчетоха голямо сходство в приоритетите и вижданията за развитието на страната. Лидерът на ГЕРБ посочи като пример за синхрон как разчетите на неговата партия за минимална и средна заплата при следващо управление съвпадат с тези на работодателските организации.

Като реални определи заложените прогнози в програмата на ГЕРБ и Велев. Той добави, че от асоциацията също са за намаляване на административната тежест пред бизнеса в т.ч. и въвеждане на принципа за т.нар. мълчаливо съгласие. Те подкрепяли и идеята на ГЕРБ за ускорено въвеждане на електронното управление във всички сфери.

Големите енергийни проекти да се обсъждат след актуализация на енергийната стратегия, поискаха също от работодателските организации. Те са против сключването на дългосрочни договори в енергетиката като тези с американските централи.

“Нужни са и мерки за пазара на труда, най-вече свързани с трудовата миграция”, отбеляза още Велев.

Асоциацията е за влизане на България в еврозоната, присъединяване към Европейския банков съюз – приоритети, които ГЕРБ е записал в предизборната си програма.

 

снимка

Бойко Борисов