С едно изречение Тръмп задраска 20 г. дипломация

trump-2

Тръмп и израелския премиер Нетаняху след пресконференция във Вашингтон на 15 февруари

Само с едно изречение – и без допълнителни разяснения, Тръмп небрежно зачеркна десетилетия усилия на американската дипломация по близкоизточния мирен процес.

Това пише днес “Гардиън”, цитиран от БТА. Британският всекидневник припомня, че тази политика беше следвана както от демократически, така и от републикански правителства на САЩ.

Застанал до израелския премиер Бенямин Нетаняху в Белия дом, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че му е безразлично дали преговорите (между Тел Авив и палестинците) би трябвало да са насочени към решение с две държави, нещо което отдавна е гарантирано от САЩ.

Президентът даде да се разбере, че ще бъде оставено на израелците и палестинците да уредят “окончателната сделка”, която преди време той обеща да постигне.

Тръмп почти не спомена палестинците, а на моменти коментарите му изглеждаха идентични с темите, отстоявани от израелското правителство: той спомена заплахата от Иран, подстрекаването (към насилие) в палестинските училища и необходимостта палестинците да признаят Израел за еврейска държава.

Новият американски президент се ангажира с фикс-идеята на израелския премиер – отблъскване на Иран, като същевременно предложи по отношение на палестинците формулировка, която почти не дава конкретни изгледи за истински преговори или траен мир.

Същинското съдържание обаче беше в това, което Тръмп не каза, а може би дори и не разбира. Нищо не бе споменато за палестинския стремеж за държава, коментира “Гардиън”.

Махмуд Абас: Държим на решение с две държави

Палестинският президент Махмуд Абас настоя за спиране на разрастването на израелската заселническа дейност в окупираните територии и каза, че е ангажиран с решението с две държави, предаде днес от Рамала Ройтерс.

Канцеларията на Абас обяви:

“Палестинското президентство подчерта своята ангажираност с решението с две държави и с международното право и международната легитимност по начин, който осигурява спиране на израелската окупация и създаване на палестинска държава със столица Източен Ерусалим.”

Палестинският президент заяви, че е съгласен с призива на Тръмп към Израел да се въздържа от заселническа дейност в окупирания Западен бряг и Източен Ерусалим.

“Президентството иска (Израел) да се съгласи (с призива на Тръмп) и този на международната общност да спре всички заселнически дейности, включително в окупирания Източен Ерусалим”, заяви канцеларията.

В изявлението беше посочено, че палестинците потвърждават своята “готовност да работят по положителен начин с правителството на Тръмп за постигане на мир”.