Кметът с една от най-големите заплати от 2000 лв. Крум Маринов отряза 3-ма селски управници в Бобошевско от увеличение на парите им

Васил Соколов от Усойка: Разкъсват ме, аз съм и чистач, и косач

33-01-05-3-k-marinov
Крум Маринов

Управниците на селата Блажиево, Усойка и Слатино и кметът на община Бобошево Крум Маринов влязоха в остри спорове заради заплати. Кметът на Блажиево Пламен Караканов, колегата му от Усойка Васил Соколов и кметицата на Слатино Сашка Тренева се ядосали на Маринов, след като на заседание на Общинския съвет Маринов оттеглил без обяснение докладна за увеличение на възнагражденията им, което да влезе в сила със задна дата – от 1 януари т.г.

33-01-05-vasil-sokolov
Васил Соколов

Тримата мотивират исканията си с ангажиментите, които имат, и постановление на Министерския съвет, даващо възможност възнагражденията им да варират от 460 до 1 300 лева. „Кметът на една от най-малките общини – Бобошево – Крум Маринов получава една от най-високите заплати – около 2000 лв., от един автотенекиджия веднага след като зае кметския пост бе забелязан зад волана на лъскаво Ауди Кю7, как става това нещо”, припомниха бобошевци.

33-01-05-s-treneva
Сашка Тренева

16780130_10208067038623715_1827119955_n

Пламен Караканов , кмет на с. Блажиево

 

„Преди сесията водихме разговор с г-н Маринов да ни бъдат увеличени възнагражденията. Сега взимаме чисти по около 560 лв., а брутните ни заплати са по 710 – 715 лв. Искахме сумите да са между 800 и 1 350 лв. Маринов ни каза, че ще разговаря с главната счетоводителка на общината, за да се направи разчет. Впоследствие на предишната сесия изтегли докладната записка, без да каже за какво. Надяваме се до 4-5 дни да има извънредна сесия и тази докладна да бъде внесена за разглеждане”, обясни Васил Соколов. Той и колегите му смятат, че заслужават по-високи заплати. „За какво ли не ни търсят. Ние сме вся и всьо в селата. Аз съм си и чистач, и призовки нося… И косач през лятото – ако не окося например около кметството, давам от джоба си 10 лв. на някого да окоси. Ние нямаме и половин щат по програмите за временна заетост. Водата ако спре, хората на мен се оплакват, като има разкопана дупка заради авария и общината не извърши ремонта, пак мене търсят. Питат ме защо няма лекар, рейсът защо е минал по-рано или не е спрял на спирката, защо е слаб токът или защо, ако няма ток”, коментира Соколов. Управникът на Усойка отбеляза, че издава и удостоверения за наследници, смъртни актове. „Миналата година съм издал 12-13 смъртни акта, а от началото на 2017-а – 7”, допълни Васил Соколов.

На въпроса вярно ли е, че заради конфликта тримата обидени готвят административно отделяне от община Бобошево, неговият отговор бе: „Ние имахме такива намерения още в началото на мандата, защото отношението на община Бобошево към селата е безотговорно. Тримата сме избрани като безпартийни и независими, а в Общинския съвет в Бобошево ГЕРБ и БСП са заедно. Имахме разногласия, но работата след това потръгна. Пределно ясно ни е, че процедурата за отделяне е много тежка, тромава, отнема много време и не сме предприели нищо реално в тази посока”.

Стана ясно, че от общината отказали повишението на заплатите на Соколов, Тренева и Караканов, тъй като според разчетите бюджетът не позволява. Според изчисленията завишението можело да стигне 800 лв. Освен това според Маринов по-голямо увеличение не е оправдано, защото в трите села живеят малко хора. Техният брой в Блажиево е 450, в Слатино – 430, а в Усойка – 378. Общинският кмет бил недоволен и заради това, че в Блажиево досега не бил издаден нито един акт по Наредба № 1 за обществения ред. Общината ползвала своя техника и средства за премахване на нерегламентирани сметища в Блажиево и същевременно плащала и глоби, наложени от РИОСВ – Перник. Освен това местните не регистрирали и не плащали годишна такса за кучета, въпреки че във всеки двор имало по 1-2 домашни любимци. Сред аргументите на Маринов е, че неговата заплата не била променяна от 2014 година и е  2 000 лв.