Румънката А. Фечея, прегазила еколога Боян Петров в Кресненското дефиле, влиза в съда

04-01-02

Аудито на румънката

Румънката А. Фечея, която прегази на Е-79 в Кресненското дефиле еколога Боян Петров, влиза в съда, след като Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане обвинителния акт. Фечея се признала за виновна и съдействала изцяло на разследващите органи. Предстои насрочване на делото от съда.04-01-03

Боян Петров

На 22 август миналата година на път за Румъния Фечея, която от години живее в Италия, блъска еколозите Б. Петров, А. Ковачев и Н. Недялков в местността Османската чешма в района на Кресненското дефиле. Най-тежко пострада именно Боян Петров, след инцидента той беше със средна телесна повреда – счупване на мишнична кост и пищяла, вследствие на което беше с трайно затруднение на движенията за около 3-4 месеца, счупен ляв крак, четири ребра, тазобедрена става, лопатка, лицеви и черепни кости. Той получи и черепно-мозъчна травма, кръвоизлив и контузия на белите дробове.

Кадри след зловещата катастрофа

В участък с въведена временна организация на движението заради изграждане на автомагистрала „Струма“ и въпреки поставените пътни знаци за ограничение на скоростта до 40 км/ч, забрана за изпреварване и светлинен източник, подаващ мигаща жълта светлина, обвиняемата Фечея шофира със скорост 64 км/ч.

По същото време от дясната страна на пътя били Б. Петров, А. Ковачев и Н. Недялков, които обследвали дефилето. Тримата вървели пеша противоположно на посоката на движението и носели светлоотразителни жилетки. Когато мъжете извършвали замервания в участъка на км 384+410 на пътя, управляваният от Фечея автомобил наближил обследваната от пешеходците стена и навлязъл в ляв завой. Тя загубила управлението над превозното средство и навлязла в пътния банкет, в резултат на което блъснала двама от пешеходците. Тялото на Петров било изхвърлено встрани от пътя в близост до мантинелата. Последвало отхвърляне на тялото на Ковачев към предния капак с последващо плъзгане по него и удар на главата в предното панорамно стъкло.

От изготвената по делото автотехническа експертиза се установява, че причината за настъпване на ПТП движението със скорост над ограничената за участъка.

04-01-111