Фрапиращи сходства между съдбите на американските президенти Ейбрахам Линкълн и Джон Кенеди

1b618aabda196b4991c31173a58e6b38_mНа 6 ноември 1860г. Ейбрахам Линкълн печели президентските избори в САЩ.  Той управлява северноамериканската държава до 1865 г. Един от основателите на Републиканската партия през 1854 г., обявява се против робството в САЩ. Изборът му за президент е повод за избухването на Гражданската война в САЩ. След капитулацията на Юга е преизбран за президент.

Има фрапиращи сходства между съдбите на американските президенти Ейбрахам Линкълн и Джон Кенеди. И двамата президенти са родом от южната част на Америка. Линкъл е избран в Американския Конгрес през 1846 г, а Кенеди през 1946 г. Избрани са за президенти също през точно сто години-1860 г. и 1960 г.
Съпругите на държавните глави изгубват дете, докато живеят в Белия дом. Двамата политици са загрижени за гражданските права.

Учудващ е и факта, че секретарката на Кенеди се казва Линкълн, а тази на Линкъл носи името Кенеди. И двамата са получили предупреждение именно от секретарките си да не отиват на мястото, където са били убити. И Линкъл и Кенеди загиват пред очите на съпругите им.

Ейбрахам Линкълн е бил убит в тетъра “Форд”, а Джон Кенеди е застрелян в лимузина “Линкълн”, произведена от Форд. И двамата издъхват в петък.
Убиецът на Линкълн е роден през 1839 г., а предполагаемият убиец на Кенеди е роден 100 г. по-късно-1939 г. Бут застрелва Линкълн в театъра и се скрива в склад. Лий Харви Осуалд стреля от склад и се скрива в театър.

Наследниците на поста на двамата мъртви президенти са родени през 1808 г. и 1908 г. Единият е Ендрю Джонсън, а другият Линдън Джонсън. Сенаторът-демократ, южняк Джонсън (първи) е роден през 1808. Сенаторът-демократ, южняк Джонсън (втора) е роден през 1908 година. Преди да бъде убит Линкълн посещава малък град, наречен Монро в Мериленд, а Кенеди посещава красавицата Мерилин Монро. И не на последно място имената Lincoln & Kennedy са съставени от по 7 букви. Заместниците и на двамата са с фамилия Джонсън и са родени в разстояние също от 100 г.

Ето още любопитни факти от живота на Линкълн

1. Ейбрахам Линкълн е роден през 1809 г – същата година като Чарлз Дарвин.

2. Майката на бъдещия президент умира, когато е малко момче. Баща му сключва втори брак и Линкълн се привързва към своята мащеха, но през годините не успява да се сближи особено с баща си.

3. Той претърпява инцидент с кон – бил е на крачка от смъртта, след като конят го е ритнал.

4. Линкълн е бил добър ловец, но не обичал да практикува лов или риболов, защото не харесвал убиването на животни, независимо, че са за храна.

5. Справял се е много добре с дърводелството, освен това е умеел да побеждава в ръкопашни схватки.

6. Линкълн е бил от републиканската партия. Той е първият републиканец, който печели изборите за президент на САЩ.

7. Той е най-високият президент на САЩ до момента. Височината му е била точно 192 см.

8. Линкълн винаги носел на главата си черен цилиндър, под който държал различни бележки, финансови документи и писма.

9. Твърди се, че Елвис Пресли е потомък на прадядото на Линкълн.

10. Ейбрахам Линкълн печели изборите за президент през 1861 година. Успява да победи с значителна преднина пред тримата си опоненти.

11. След войната между Севера и Юга Линкълн обявява край на робството през 1863 г.

12. През 1864 г. Линкълн спечелва втори мандат като президент на САЩ.

13. Предложението му за промяна в Конституцията за абсолютна забрана на робството в Америка е прието през 1865 г.

14. През същата година (1865г.) свършва и Гражданската война в САЩ – между Севера и Юга. Линкълн изнася реч, която се оказва последната в живота му.

15. На 14 април 1865 година, на Разпети петък, президентът Линкънл е гледал комедийна постановка във вашингтонския театър. Джон Бут, който симпатизирал на Конфедерацията застрелва президента в гръб. Твърди се, че причината да го убие е това, че Линкълн дава право на доскорошните роби да гласуват на избори.

Още новини от Бургас

Директна предавка: Възраждането на ГАЗ-69

Ателието Truck Garage от Санкт Петербург, което до този момент се занимаваше с тунинг на пикапи като Toyota Tundra, Ford F-серии и Dodge RAM, реши… Прочети още »

Не пропускайте