Пернишки ученици правят енчилада, школската шефка инж. Герчева-Антова: Мексиканската кухня е модерна и нетипична

34-10-01

Мастършеф готвач Луис Монтеро посвещава учители и ученици от пернишката ПГ по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски” в тайните на мексиканската кухня. „Това е първият курс по приготвяне на ястия от друга национална кухня. Решихме да надградим обучението на нашите ученици, като се научат да приготвят нещо по-модерно и нетрадиционно” – каза директорката инж. Мария Герчева-Антова. 16-те ученици и техните учители накрая ще получат сертификати за успешно завършен теоретически и практически курс на тема „Мексиканска кухня”. След края на обучението младите готвачи ще подредят своя кулинарна изложба. Ето и рецептата за мексиканска енчилада.

Необходими продукти:

16 пълнозърнести царевични питки; пилешки гърди; кимион; чили на прах; 1/4 чаена чаша олио/зехтин; една голяма глава лук, нарязан на кубчета; сос енчилада; 3 чаши настъргано сирене чедър/кашкавал; заквасена сметана; кубчета домати и магданоз за сервиране.

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Запържете питките на котлона една по една от двете страни (в тиган на умерен огън), докато станат леко кафяви (за около 30 секунди от всяка страна). След това ги оставете настрана. Поръсете пилешките гърди с кимион и чили на прах. Загрейте олиото/зехтина в тигана и ги запържете на среден огън, за 4-5 минути от всяка страна. След това ги сложете в една чиния, докато се охладят. През това време накълцайте лука на ситно и го запържете в същия тиган, отново в продължение на 4 до 5 минути, докато стане златистокафяв. Може да го карамелизирате с малко захар – по желание.

Изсипете соса енчилада в тигана и го затоплете на котлона. Потопете всяка царевична питка в него, а след това я поставете върху лист фолио и я напълнете с настърганото сирене чедър/кашкавал, нарязаното пилешко и накрая – с карамелизирания лук. Навийте питката на руло и я поставете в тавата. Повторете това и с останалите тортили. Накрая излейте останалата част от соса върху енчиладата и поръсете с останалата част от настъргания чедър/кашкавал. Можете да поръсите и с още чили на прах. Печете ястието в продължение на 30 минути. Извадете го от фурната и го оставете да изстине за около 15-20 минути. Сервирайте по две енчилада с топинг от заквасена сметана, нарязани на кубчета домати и магданоз.

Снимката

Средношколците с интерес наблюдаваха сръчните действия на Луис Монтеро