Ново 20! Задължиха конярите в Боровец да издават касови бележки, Емил: Каква фирма да правим с оборот от 20 лв., само разходите надхвърлят 1000 лв. 

 

34-01-07-_110502-copyКонярите в Боровец се тресат от проверки на НАП. Хората са в потрес от новото разпореждане, че трябва да се снбадят с касови апарати.

34-01-07_5667-copy“Сезонът е слаб, времето беше студено, зимата беше тежка, нямаше клиенти, всички бягаха към такситата. Дойдоха от НАП и наредиха да си вземем касови апарати. Това е много скъпо. Трябва да имаш фирма, да плащаш на счетоводител, един касов апарат струва около 300 лв.”, споделиха пред в. “Вяра” разтревожени коняри в Боровец.

34-01-07-_104122-copy

 

Общината също им бърка в джоба. “100 лв. плащаме всеки месец плюс още 80 лв. за патент. Дойдоха на проверка от НАП, дойдоха и от общината и ни глобиха. От НАП ни дадоха предписание да си купим апарати и да си направим фирми. Изкарваме по 20 лв. на ден, каква фирма да правим?” – питат конярите. Само осигуровките на един коняр излизат около 140 лв. на месец.

Емил обаче е спазил всички изисквания. “Ток и жици съм, платих всичко, какво да се прави?! Парите няма да се върнат, тука съм колкото да не съм у дома. През лятото ще се занимавам с друго. В общината разходите излизат около 600 лв., 270-300 лв. е касовият апарат, ще плащам на счетоводител, направих фирма. Над 1000 лв. ми излезе всичко” – сподели Емил.

Касова бележка на всеки турист, качил детето си на кучешкия впряг от три хъскита, вади и Валентин Карабонев.

“Беше слаб сезон. Патента към община съм платил, за косов апарат дадох над 250 лв., за регистрацията на фирма – 400 лв., всичко около 1000 лв. След като има толкова много разходи, защо да плащаме и патент към общината – 100 лв.? Трябва да си платя осигуровките, а тук не се изкарват пари. Разходите не мога да си покрия. Качвам само по едно дете на шейната. Кучетата трябва да се хранят с кокали, породисти са, хъски” – разказва с притеснение Вальо.

До пистите стои на пост млад мъж с автомат. Всички го заглеждат, а той се радва, че е шашнал скиорите с невиждана огнестрелна атракция. Оказва се обаче, че това е специално “оръжие” за игра, негов патент, не замърсява природата и дава възможност на туристите да пострелят за 15 минути на опроделено място в гората. Той също има касов апарат, но призанава, че сезонът е бил много слаб. “По морето се изкарва повече, тука е студено” , каза той. Само чарковете на пушката са над 600 лв..

Най-жестокото в бранша са кражбите на коне. “Не ми се говори. От 89-а година до ден днешен имам откраднати 35 коня, на Мърльовите им откраднаха 101 коня. Коне се крадат на всички коняри. Това не са обикновени хора – крадците, това е организирана престъпна група, която краде конете ни. Сигурно се знае много добре кой го организира. Както битовите кражби, както колите, както телефонните измамници. Нито един откраднат кон не ми е върнат. Баща ме едно време намери десетте си коня увиснали на дърветата, обесени и разпрани, заклани до село Очуша. Тогава видях за пръв път баща ми да плаче. И днес, като се сетя, ми се плаче и на мен. Крадените коне ги товареха с ТИР. Аз ги пазех през нощта на Широката над Боровец. Спях на палатка до тях, издебнали са ме, нито аз, нито кучетата сме чули. Ако някой иска да те обере, ще те обере и ще те вдигне с працалите. Крадците на коне са много добри. Но какво да се прави, пак трябва да се живее някак, да се плащат осигуровки” – споделя собственик на фирма за коне.

“Конете са интересна атракция в Боровец, не са традиционна. Виждам, че има коняри, облечени в по-особени дрехи. Забавно е. Понитата са чудесни, детето се зарадва на тях, а ние се повозихме с файтон” – разказа ни Невена Миркова, гост на Боровец от Варна.