Шофьорът на бизнесмена от Дупница Ал. Палчев – Кр. Любенов, се превърнал в бухалка срещу столични магистрати и полицаи, криминалистът С. Мутафчийски го закова с подписа му

 

34-01-1-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%80-%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2
Красимир Любенов

Шофьорът на приближения до Братя Галеви бизнесмен от Дупница Александър Палчев – Красимир Любенов от с. Яхиново, беше уличен в изнудване и набеждаване на полицаи и магистрати в столицата.

34-01-01-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d1%87%d0%be-%d0%bc%d1%83%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%87%d0%b8%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b8
Славчо Мутафчийски
34-01-01-%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d1%87%d0%b5%d0%b2
Александър Палчев

Сагата стартира през 2007 г. срещу Любенов в Дупница, когато е образувано досъдебно производство за фалшификация на документи, а три години по-късно има друго досъдебно производство за кражба на горива в особено големи размери.

След патилата си в Дупница Красимир Любенов се прехвърля в София и става „удобен” свидетел за поръчки срещу известни юристи на столичното Пето РПУ. По негови показания се образуват досъдебни производства срещу неудобни на властта хора, правят им се обиски и полицейски проверки.

34-01-01-galevi
Пламен Галев и Ангел Христов
34-01-01-%d1%80%d0%b0%d0%b9%d1%87%d0%be-%d0%be%d0%bc%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8
Райчо Омерски

От „показанията” на авера на Галеви потърпевши са няколко души, сред които известни юристи, викани многократно на разпити в Пето РПУ.

Неизменният свидетел срещу тях е Любенов. Според запознати с показанията му основно се занимава дознателка от Пето РПУ с инициали И.Б., съобщи сайтът Frognews.

Информацията е повече от странна, тъй като Любенов беше потърпевш от хора на Братя Галеви, като например полицаят Васил Оваков, бизнесменът Александър Палчев. Ето какво разказа преди време Любенов пред журналист на ВЯРА:

„Красимир Любенов се опита да въведе в заблуда всички служители на сектор „Финансови престъпления” в Дупница. Същият внесе жалба срещу Александър Палчев за неизплатени трудови възнаграждения в размер около 2000 лв., докато Александър Палчев обяснявал, че не му е дал заплатите, тъй като Красимир Любенов е крал от предприятието”, съобщи достоверен източник на вестник „Вяра” от ОД МВР – Кюстендил, който добави: „Затова му е забавил трудовите възнаграждения, но впоследствие ги е изплатил. Любенов обаче зави ясно: „Не, не съм получил парите, подписът върху ведомостите за заплати не е моят”.

Веднага направихме графологична експертиза на подписа на Любенов. Образците от подписа показаха, че действително подписът върху ведомостите за заплати не е неговият. Поради тази причина делото беше спряно заради липса на извършител. Не всички престъпления на света са с разкрит извършител, в случая не беше открит виновният.

Колегите от РУ – Дупница не спряха дотук и отидоха в предприятието на Палчев. От там взеха всички ведомости и пътни листове, на които лежи подписът на Красимир Любенов. Оказва се, че Любенов е подписвал всички документи с някакъв съкратен вариант на подписа си, който фигурира и върху ведомостта за трудовото му възнаграждение. В полицията при графологичната експертиза Красимир Любенов се подписвал с дълъг подпис, а не с по-късия вариант т.е. той се подписва по два различни начина. Всички документи, свързани с Любенов, бяха иззети с протокол за доброволно предаване от счетоводството. Така стана ясно, че всяка сутрин, когато излизал от предприятието, той е подписвал пътен лист. Върху тези пътни листове стои краткият подпис. Този подпис фигурира върху стотици документи във фирмата.

И при разпита в полицията Любенов е бил категоричен в отговор на въпроса „Този подпис върху пътните листове, твой ли е?”: „Да, това е моят подпис”.

След това сравнихме в негово присъствие подписа от пътните листове с подписа върху ведомостта. Оказа се, че двата са идентични, след което изпратихме всички документи НИКК (Национален институт по криминалистика и криминология) , където имат по- добра техника, от там потвърдиха, че парафите са еднакви”, каза източникът ни.

Преди време Красимир Любенов поиска думата и обяви, че Александър Палчев насъсква личната охрана на Братя Галеви – полицая от КАТ Васил Оваков и ченгето от Икономическата полиция Славчо Мутафчийски, да го заплашват с думите: “Ще те гоним до дупка, ще те смачкаме, ще те сложим в инвалидна количка”.

Любенов по това време беше шофьор в международната транспортна фирма “Бумит-спид”. Преди това в продължение на две години е управлявал камион МАН във фирма “Астрой глобъл комерс”, собственост на Александър Палчев. Ето какво разказва Любенов: „Работих по 15 часа на ден за Александър Палчев на един от най-скъпите му камиони – МАН за 300 000 евро. Подмами ме с обещанието, че ще ми плаща 2000 лева. Оказа се, че друг се е разписвал вместо мен върху ведомост за 250 лева, а лично на ръка ми даваше по 400 лева с обещанието “Следващия месец”. Понеже си исках парите, а и му заявих, че ще напусна, той ме подложи на серия заплахи и унижения. Лично ми заяви: “Ще те сложа на инвалидна количка, само да си жугнал. Цялата полиция, прокуратура и съд са с мен, нищо не можеш да направиш. Ще те смачкам”.

Подадох сигнал до Инспекцията по труда, до полицията за всичко, което ми се случваше с Палчев. Вместо да вземат мерки срещу него, ме изработиха по много хитра схема. Той пусна жалба в полицията срещу мен с думите: “Не искам Красимир да е моят килър”, и с твърдението, че съм насочвал личния си пистолет към него. Пълна измишльотина, от която бях шокиран, но шефът на РПУ Райчо Омерски веднага ми друсна глоба от 100 лева и ми взеха оръжието.

Полицаят от КАТ Васил Оваков, който обядва и вечеря в ресторанта на Палчев в завода му всеки ден, ми състави пет акта за два дни. От него имам още от предишни месеци, все за неправилно паркиране, за близост до пешеходна пътека.

Последния път ме сюрпризира идиотски. Наложи се да карам след него по полицейската патрулка, а той потегли с мръсна газ. Пазарувах в магазина на Горна махала и съм спрял близо до пешеходната пътека, свалил ми номера Оваков и го качил в колата си. Разбрах от присъстващи на място хора, че Оваков ми е смъкнал номера, и тръгнах след него. Настигнах го, питам го: “Какво правиш бе, човек, що ми смъкна номера?”. “Аз влязох в магазина, не те видях” – отговори ми той важно. “Но какво съм направил?” – попитах. “На пешеходната пътека беше спрял”. “Но там беше пълно с други коли, защо не постъпи така и с останалите?”.

На другия ден ме настигна, беше пуснал буркан. Отбих на самия тротоар, пред “Уникредит банк”. Спря ме и пак: “Документите!”. Взе ми книжката. Без да ми даде документ, без да ми даде акт, ей така, както би постъпил един хамалин, взе ми книжката. “Ти още ли си шофьор?” – ми вика подигравателно. “Значи вече не си, ще те гоним до дупка!” – отсече Оваков и изчезна.

Моят проблем е проблем на много дупничани, които се осмеляват да се противопоставят на местните велможи Братя Галеви и Александър Палчев, тяхна дясна ръка. За две години и половина съм видял много, те се страхуват от информацията, която имам. Нищо чудно да посегнат и на живота ми. Когато пуснах срещу Александър Палчев сигнал в полицията, в отдел “Икономически престъпления”, срещу мен се изправи Славчо Мутафчийски, същият, който защити Братя Галеви по мегапроцеса за организирана престъпна група, като заяви, че в Дупница няма рекет. Каза ми: “Ти знаеш ли срещу кого си тръгнал? С тебе ще се срещаме в съда. А човеко (Александър Палчев имаше предвид) те чака да ти даде парите, иди да си ги вземеш”. Така раздава правосъдие в отдел “Икономически престъпления” Славчо Мутафчийски.

Сумата, която ми дължи по документи Палчев, не е голяма – 2000 лева, но от тях пари не можеш да вземеш, та ако ще да се утрепеш”, разказа тогава Любенов.

Няколко месеца по-късно Оваков беше освободен от полицията. Разследващите са категорични, че Славчо Мутафчийски е един от най-добрите полицаи. Любопитна подробност е случаят, че Мутафчийски е спипал Любенов в кражба на 400 л гориво.