Украински депутат със сензационния план за сваляне на санкциите срещу Русия: Ако Москва си плаща за Крим

Полуостровът да бъде предоставен за временно ползване за период между 50 и 100 години, предлага Артьоменко

35-13-01-uk-deputat

Украинският депутат Андрей Артьоменко разкри подробности около плана за отмяна на санкциите срещу Русия, които той е изготвил за администрацията на новия американски президент Доналд Тръмп, съобщава РИА “Новости”.

Седмица преди оставката на съветника на Тръмп по въпросите на национална сигурност Майкъл Флин бяха представени предложения за нормализиране на отношенията между Русия и Украйна и снемане на санкциите срещу Москва. Планът е разработен от депутата от Върховната Рада от фракцията „Радикална партия” Андрей Артьоменко и предвижда изтегляне на руските войски от източната част на Украйна, както и провеждането на референдум за възможността Крим да бъде предоставен за временно ползване на Русия за период между 50 и 100 години. Самият Артьоменко разказва пред strana.ua, че арендата на полуострова е предвидена за период 30-50 години, след което там трябва да се проведе референдум, който да определи окончателната му принадлежност.

Втори пункт от плана, по думите на Артьоменко, е връщането на Донбас в състава на Украйна, както и амнистия за всички, които не са извършвали тежки престъпления.

Преди това обаче за 72 часа се въвежда коридор за онези, които не искат да живеят в Украйна. След това се провежда референдум за предоставянето на особен статут на Донбас, след който според резултатите да се вземе съответното решение, разказва депутатът.

Артьоменко също така предлага създаването на фонд за възраждането на Донбас, като в него Москва трябва да внася парите от правото си да ползва Крим. Депутатът смята, че след изпълнението на тези точки антируските санкции могат да бъдат отменени. Артьоменко подчертава, че планът осигурява неутрален статус на Украйна – страната няма да влиза нито в ЕС, нито в НАТО, нито в Митническия съюз, а трябва да стане „източноевропейската Швейцария”. Украинският депутат опровергава данните на „Ню Йорк таймс”, че планът му е подкрепен от високопоставени помощници на руския президент Путин.

„Мога да потвърдя, че предадох плана си на Майкъл Коен и Феликс Сатер. Те го предадоха на американските служби, а от тях той е достигнал в Москва. Където, както ми съобщиха от Вашингтон, вече го разглеждат на много високо равнище”, подчертава депутатът.

По-късно ръководителят на Обществената палата на Крим Григорий Иоффе разкритикува безразсъдния план за отдаване на полуострова под наем. По думите му населението на Крим не може да се дава под аренда, а въпросът за статута на полуострова бил решен окончателно.

Крим отново стана руски регион след референдум, проведен след държавния преврат в Украйна. За присъединяването на полуострова към Русия гласуваха над 95% от жителите.

 

Снимка:

Андрей Артьоменко