Край бреговете на Гибралтар: Конфискуваха най-голямата частна яхта на руски бизнесмен

yahta-3

До 27 януари е трябвало да бъдат заплатени 9,8 милиона евро, но собственика не е изпълнил задълженията си към германската корабостроителница

Ветроходната яхта на руския бизнесмен Андрей Мелниченко, която се смята за най-големият частен кораб от този тип в света, е била иззета край бреговете на Гибралтар, заради претенциите на германската корабостроителница, че вноската и не е била внесена, информират Yacht Harbour и РИА, цитирани от novini.bg.

Според информацията на 5 февруари яхтата е изпратена в Испания за декориране. В края на пролетта е трябвало да бъде върната на собственика й. Въпреки това, корабостроителната компания от Германия завела дело за нарушение на договора от страна на клиента, като до 27 януари е трябвало да бъдат заплатени 9,8 милиона евро. Корабът е бил задържан по време на зареждане с гориво.

yahta-1

На 21 февруари съда в Гибралтар ще се проведе съдебно заседание по делото. „Ние сме в състояние да се справим със ситуацията бързо и гладко”, твърди представител на Темида. Адвокатите на германската корабостроителница са поискали международно съдействие заради неплатените вноски. Яхтата е собственост на руския милиардер Андрей Мелниченко.

yahta-2

“Ветроходна яхта A” с дължина 142.81 метра и мачти по 90 метра, огромен басейн и осем етажа, е най-големият представител на ветроходните луксозни плавателни съдове. Яхтата бе построена в Кил, Германия за цена от 260 млн. евро.