Д-р Красимира Ковачка: Няма да съм кандидат за депутат и да участваме в безпринципни коалиции

 

36-02-04-818-1

Д-р Ковачка, ще започнем с най-актуалния въпрос – ще участвате ли в предстоящите парламентарни избори?

– Лично аз няма да съм кандидат за народен представител. Всички интерпретации за това как ще се яви БДЦ на тези избори се оказаха най-обикновени спекулации. Днес ясно и категорично заявяваме, че коалиционното споразумение, което подписахме, е с българския народ. Това, което се случва още преди да е започнала предизборната кампания, ни накара сериозно да преосмислим начина, по който БДЦ ще участва на тези избори. За БДЦ е неприемлив безпринципният начин на правенето на коалиции с цел само и само да влезеш в парламента. За нас това не е самоцел. Няма да видите нито един от досегашните народни представители в листите на БДЦ. Ние на практика нямаме партийни листи. В тях има само по един кандидат. Това е израз на подкрепата ни за онези два милиона и половина българи, които поискаха мажоритарна система и останаха излъгани. Даваме шанс на млади хора, хора с обичайни професии, хора, които са невидими за политическия елит. Залагаме на чиста кампания, без редене на листи, без прецакване с преференции и всичките похвати, присъщи за партиите по време на избори. С по един човек в листите БДЦ де факто въвежда мажоритарния елемент още на тези избори.

 

  • Кой ще бъде водач на листата?

– Анета Иванова, специалист в областта на туризма. Завършила е икономика и информационни технологии.

  • Какво успяхте да свършите като народен представител в досегашния парламент?

– За мен един от големите успехи е, че като партия успяхме да наложим нов модел на поведение в парламента. БДЦ беше партията, която градеше мостове, а не стени между политическите сили, когато трябваше да се вземат важни решения за страната. Ние заложихме на диалога, а не на конфронтацията и това ни направи важен субект, тогава, когато се вземаха стратегически за страната решения. Като пример ще посоча промените в Конституцията, които без нашите гласове нямаше да се случат и нямаше да бъде дадено началото на съдебната реформа.

-Каква е равносметката?

– Равносметката ще я направи историята, но смятам, че успях да бъда полезна в опитите да направим страната ни, областта ни и града ни по-добри места за живеене. Но в крайна сметка и Рим не е построен за един ден. Искрено се надявам, че в политиката ще влизат все повече хора, способни да надхвърлят политическото си его, когато става въпрос за националния интерес, а и за интереса на всеки един гражданин.

Донесе ли разочарования голямата политика?

– Политиката у нас не е чак толкова голяма, че да донесе големи разочарования. В политиката има и стойностни хора, от които научих много, а когато човек продължава да се учи, няма как да бъде разочарован.

Вие бяхте най-активният депутат от Самоков. Как според Вас се представиха колегите Ви от Самоков в Народното събрание?

– Всеки се справи според възможностите си. Важното е, че успяхме да останем преди всичко верни на града си и на жителите на Самоков.

Колко депутати според Вас ще има Самоков след 26 март?

– В духа на предишния ми отговор ще кажа, че Самоков заслужава да има сериозно представителство в парламента. В крайна сметка това ще реши избирателят.

Вие не пракратихте практиката си на лакар кардиолог. Как успявахте да съчетаете ангажиментите в Народното събрание и професионалните Ви ангажименти в тази посока?

– Има ли желание, се намира и начин. Напротив, точно обратното. Това, че не скъсах нито за момент връзката си с пациентите, със съгражданите си, ми помогна много и в политиката. Само когато човек е близо до проблемите на хората, може да бъде полезен в правенето на политика, която реално да ги решава.

Кое беше най-важното събитие за Вас в личен план през тези години?

– Раждането на внучката ми, разбира се. Безспорно това е нещото, което като цяло ме накара да погледна на живота по друг начин, много по-позитивен и още по-отговорен.