Над 20 търговци продават мартеници в Дупница, Бойка Тодорова: Ръчно изработените изместиха китайските, прави ги бившата директорка на „Кремиковци” – инж. Виктория Димитрова

Общината издала 60 разрешителни, дневният наем е 2,50 лв./кв. м

36-01-08-1
Над 20 търговци предлагаха мартеници в центъра на Дупница вчера

36-01-08Търговците на мартеници вече окупираха центъра на Дупница, предлагайки червено-белите символи далеч преди Малък Сечко да даде времето на Баба Марта. Вчера между ГУМ и Джамията имаше над 20 души, наредили сергии с надеждата да продадат по нещо от стоката и да припечелят някой лев.

36-01-08
По щандовете има и много красиви мартеници, но и пълен кич

36-01-08-0p

 

Предлагането е огромно – мартениците са от произведени в далечен Китай до ръчно изработени, от обикновените бели и червени пискюли, до традиционните Пижо и Пенда, закачащи се на дрехата брошки, с разноцветни прежди и конци, с мъниста, с късметчета, с паричка, с калинки, четирилистни детелини, гривни, за интериор, пластмасови. И тази година по щандовете са любими филмови герои от пластмаса, украсени с копринени пискюли от червен и бял конец. Създадени да зарадват децата, голяма част от тези мартеници значки са си чист кич, но Батман, Том и Джери, Барби продължават да привличат много от клиентите.

Все повече стават хората, оценяващи истинските мартеници, изработени така, както българките са ги майсторили векове наред. „Хората предпочитат традиционните и ръчно изработените мартеници пред вноса от Китай. По принцип търсенето още е слабо, но е и много рано. От 15 февруари съм тук, имаше и малко излезли преди мен”, обясни Бойка Тодорова, дългогодишна търговка на щанд за домашни потреби в ГУМ. Тя продава едни от най-красивите мартеници, предлагани в центъра на града. На нейния щанд са мартеници, изработени от вълна и други естествени материали. Те са дело на инж. Виктория Димитрова (по баща Панчева), която е дъщеря на покойния учител по математика в гимназията в Дупница Ивайло Панчев, но от години живее в София.

„Виктория е бивша директорка на „Кремиковци”, сега пенсионерка, и от 5 г. се занимава с изработването на мартеници. Прави ги по цяла година ръчно, от естествени материали. Тя е невероятен човек, какъвто беше и баща й. Много красиви са и мартениците й и имат търсене. Има си клиенти, които си търсят мартениците на Виктория, независимо къде е сложен щандът. Неслучайно тя продава своите мартеници не само в Дупница, но и в София, и в други градове”, допълни продавачката. Бойка с удоволствие показа изложените на щанда й мартеници и обясни: „Преобладаващи са мартениците от бяла и червена вълна, защото хората по принцип си търсят традиционното бяло и червено. Има и рингове за дома – с петли, защото е година на петела, кокичета, Пижо и Пенда, гривни, за закичване, детски мартеници. Всичко е направено както трябва, по изискванията на потребителите, с етикети, с всичко. Новите модели са мартениците с кокичета и минзухари, като кокичетата са от истински копринен пашкул. Цените са много достъпни. Тук няма нищо китайско, всичко е естествено, ръчно изработено. Има и от 50 ст., има и от 3 лв., от левче има, 2 лв., 2,50. Най-скъпи са ринговете за аранжиране на 1 март на дома – цените са 5,50 и 3,50, има и пана с чанове, пак от естествена вълна”.

Стана ясно, че продаващите мартеници в Дупница се увеличават. „Тази година община Дупница е издала 60 разрешителни за продажба на мартеници. Миналата година бяха 54. Цената на търговската площ, която ползват продавачите, е като миналата година. Плаща се по 2,50 лв. на квадратен метър на ден, като един търговец може да ползва до 2 кв.м. Разрешителните са за по 14 дни, това е максималният допустим срок”, каза говорителят на общината Христо Апостолов.