Меркел се среща с Путин в резиденцията му в Сочи

Ангела Меркел е посещавала Русия последно през 2015 г.

Германският канцлер Ангела Меркел се среща с руския президент Владимир Путин в черноморския град Сочи. Това е нейно първо посещение в Русия от 2015 г. насам.

Очаква се Меркел да бъде приета в резиденцията на Владимир Путин в Сочи, където двамата ще проведат преговори. Темите, обявени в дневния ред, са кризата в Украйна, войната в Сирия и предстоящата през юли среща на Г-20 в  Хамбург.

Обсъдени ще бъдат и двустранните отношения между Берлин и Москва.

“Меркел поема курс на изток”, отбелязва още в заглавието си по темата авторитетният вестник “Известия” и отбелязва няколко причини за посещението на “фрау Меркел”.

В Хамбург на 7-8 юли предстои среща на върха на Г-20 и за нея е крайно важно да подготви почвата за това ключово събитие. Освен това президентът на САЩ Доналд Тръмп така и не е подал на европейските съюзници ясен сигнал каква позиция смята да заема в отношенията с ЕС и с Русия.

Меркел, както изглежда, е решила да не чака повече сигнали отвъд океана и самостоятелно да се опита да смекчи острите търкания в диалога с Москва. Тя вече беше на гости при Тръмп, обаче визитата едва ли може да бъде наречена успешна.

Макар че Тръмп пусна традиционната си усмивка пред камерите, той така и не пожела да стисне ръката на своята съюзничка, а и не даде отговори на натрупаните в Европа въпроси към него.

Вестникът вижда още една причина в предстоящите през септември парламентарни избори в Германия и цитира заместник-председателя на комисията по външните работи при Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Андрей Климов.

“След Брекзит и след охлаждането на САЩ към случващото се в ЕС, германският лидер стана “главен диригент” на Евросъюза и иска да остане канцлер. Необходимо й е да разработи правилен подход към отношенията с Русия. Нейното посещение може да повлияе на взаимодействието между Москва и Брюксел”, казва Климов. Той добавя че срещата в Сочи, а не в Москва, дава по-благоприятна атмосфера за неформален и откровен диалог. Според “Известия” Меркел би могла да заеме в преговорите с Путин твърда позиция, което би прибавило 1-2% към рейтинга й, но в стратегически план такъв сценарий неизбежно ще доведе до влошаване на двустранните отношения.

Позициите на Берлин и Москва по много въпроси се разминават, например по сирийската криза. При това Меркел разбира, че войната в Сирия пряко влияе върху Федералната република чрез миграционната криза. Това означава, че трябва да се търси решение, пише още “”Известия”, цитиран от БТА.

Според авторитетния глас на руските делови кръгове – “Комерсант” – срещата между Путин и Меркел на черноморския бряг не означава размразяване на двустранния диалог. Вестникът припомня официалното съобщение от Берлин за срещата, според което основен акцент на разговорите в Сочи ще падне върху подготовката на предстоящата среща на Г-20 в Хамбург и върху международните проблеми, включително Украйна.

Вестникът припомня също, че вътрешнополитическите позиции на Меркел засега са достатъчно здрави. Според последните социологически анкети Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел би получил 36-37 процента от гласовете срещу 29 за социалдемократите, чийто кандидат е Мартин Шулц.