Бившата служителка в ХФК: Бродирането ми дава сила за живот, подарявам гоблените

Дъщерята на Веска – Емилия, е съпруга на бившия общински съветник в Дупница Радослав Радославов

Дупничанката Веска Начева избродира 160 гоблена за 18 години. Бившата работничка и служителка в ХФК (сега „Актавис”) изписва с игла и конец впечатляващи картини. Някои от гоблените са копия на творби на известни художници върху панама. Прочутата „Мона Лиза” на Леонардо да Винчи, „Възкресението”, „Св. Богородица” са само част от гоблените, плод на сръчните ръце на 78-годишната дупничанка. Веска придобила уменията си на 60 г., 5 години след пенсионирането си от фармацевтичното предприятие. „Няма гоблен, който да се опре на Веска, колкото и труден да е за изпълнение. Да не говорим, че подарява гоблените си”, похвали приятелката си Йорданка Милошова – касиерка в училище „Неофит Рилски” в града.

„Запалих се по гоблените като пенсионерка. Първия уших на 60 г. Братовчедка ми Йорданка Кюлафска ми донесе кошница с конци за гоблени и схема за гоблен, „Жълти рози” се казваше. Започнах да бродирам, сгреших, но не го развалих, продължих, гобленът стана и го подарих на приятелка. Оттогава не съм спирала. За 18 г. съм ушила към 160. До ден днешен бродирам без очила”, обяснява майсторката.

Радослав и Емилия Радославови

Изброява и имена на гоблени, изработила с лекота в годините – „Коне на водопой”, „Коне в реката”. Богородици съм направила над 70 сигурно. Като почна модела, не ми дава мира, докато не го завърша. Събуждам се през нощта в 2 часа и почвам да бродирам. До 7 бродирам, после закусвам, върша каквото имам по къщата и отново почвам с бродерията, та до 12 през нощта. Почти по цял ден и по цяла нощ шия”, споделя Веска. „Всеки може ди си представи колко труд, колко безсънни нощи, колко внимание и съсредоточаване, какво вадене на очи е всичко това. Преди 5 г., докато бяхме на почивка, под чадъра в Китен Веска избродира „Свети Георги”, допълва Йорданка Милошова. По нейна молба приятелката й ушила един от последните си гоблени – „Жътва” по разказа на Елин Пелин. Гобленарката му отделила 1 г. и 8 месеца, а резултатът е повече от впечатляващ. Милошова видяла гоблена у друга своя приятелка и гобленарка – Малинка Войнова – бивша счетоводителка в закритото предприятие „Хо Ши Мин”, и помолила Веска да го изработи. След повече от година упорита работа картината от конци е готова и трите приятелки „поляха” резултата в заведението на Валентин Георгиев и италианката Мариелла Дал Дзото, намиращо се до дома на Веска.

Синът на Мариелла Дал Дзото и Валентин Георгиев – 8-годишният Леонардо, с удоволствие се снима с красивия гоблен

„Като заседнах на „Жътва”-та, направих го за 1 г. и 8 месеца. Всеки един гоблен бродирам с много обич, с толкова обич, че не знам дали ме разбирате. Само човек, който бродира, може да ме разбере, влагам си сърцето и душата в гоблените. Бродирането ми дава сила за живот, импулс. Не мога да не бродирам. Като изработя гоблените, ги подарявам. Много хора са ми поръчвали да им ушия гоблени. На децата си съм направила. И на дъщерята, и на сина съм избродирала по 10-15, на всички роднини съм подарила. Подарявала съм и на лекари, които са помагали на мен или на близките ми в тежки моменти. За себе си пазя само една „Богородица” и едно „Слънце”, казва Веска Начева.

Възрастната жена, която е прабаба на 5 правнучета, е доволна, че успяла да предаде занаята на една от внучките си и на още няколко ценителки на гоблените. „Обучих внучката Ивета и тя избродира много красиви гоблени, от тях имам в телефона. Научила съм и други 5-6 жени, станаха баш гобленарки”, обясни Веска.

Тя е родена и израсла в с. Бистрица, което напуска на 14 г. и идва в Дупница. Била е опаковчик, секретарка и служителка в пласмента в ХФК, където има 35 г. трудов стаж. Дъщерята на Веска Начева – Емилия, е съпруга на бившия общински съветник в Дупница Радослав Радославов, който е зам.-председател на партия „Българска социалдемокрация – Евролевица”.