Данъчният чиновник в община Сандански Кирил Маламов съсече Яне Янев на сесия: Защо преби баща ми Страхил?

Пострадалият: Направих забележка на работници на Янев, а той като бик ме блъсна с две ръце в камъните, ударих си главата в пейка
Янев ме заплаши, че той ще ме съди, работникът му Владимир Златков от Дебрене се изцепил: Я че кажем пред съда, че ти сам си си паднал, разказа потърпевшият
Това е пошло, правят панаир, за да ме оклеветят, каза Яне Янев, който отрича всяка дума на Маламови

„Янев, защо преби баща ми? Защо хора като теб заемат високи постове и управляват човешките съдби, не те ли е срам да заемаш това място в ОбС – Сандански? Тук ли е мястото на такива като теб?”, с тези сурови въпроси, отправени от млад мъж към съветника и лидер на РЗС Янев Янев, стартира сесията в Сандански вчера. Мъжът влезе в залата, отправи се към Янев и го засипа с въпроси. В пълната тишина Яне Янев извика: „Как може такива лица да влизат на сесията?”. Портиерът на общината веднага хвана непознатия и го помоли да напусне залата. На крака скочиха от трибуната кметът Кирил Котев и председателят на Общинския съвет. Те помолиха мъжа да напусне. Той нямаше намерение да се саморазправя, просто чакаше отговор на въпросите. Извън залата пред вестник „Вяра” човекът се представи като Кирил Маламов и разтреперан, разказа за ужаса, причинен му от Яне Янев.

„На 28 март към обед баща ми Страхил Маламов беше пребит от общинския съветник Яне Янев. Той нападна по брутален начин баща ми, причинявайки му жестоки страдания и болки”, заяви Кирил Маламов. Инцидентът станал в село Мали Цалим, където Янев има огромно имение. „Имаме и медицинско свидетелство, в което подробно са описани травмите. Баща ми от доста време, може би вече има 3 години, не разговаря с него. Янев изпитва неприязън към баща ми, който е бивш кметски наместник на селото. Целият скандал е пламнал от нищо. Работниците на Яне Янев почиствали вада и хвърляли камъните на пътя, баща ми просто им направил забележка да не задръстват пътя по този начин и да хвърлят камъните в храстите. Тогава той се нахвърлил върху баща ми, повалил го на земята, баща ми си ударил главата в пейка. В момента е с много сериозни болки. Подали сме сигнали както в полицията, така и в прокуратурата. Злобата и агресията на Яне Янев е била огромна. Най-грозното е, че работниците, общо трима души, се направили, че не виждат какво става, а единият на висок глас казал „Страхиле, пред полицията ще кажем, че падна, а Яне не те е бил, нито бутал”. Искаме Яне Янев да отговаря за деянието си пред съда”, разказа насред сесията на Общинския съвет в Сандански Кирил Маламов.

Веднага потърсихме за коментар Яне Янев. ,,Това, което твърдите, е абсурдно”, отсече той и заплаши: „Ако вашата медия публикува и ред, ще бъда много благодарен, защото още на другия ден ще заведа дело за клевета и обида. Подобно нещо никога и по никакъв повод не съм правил. Интелектът, ерудицията и опитът ми показват, че всичко на този свят се решава с разумен диалог. Що се отнася до жалбата в полицията, ще кажа, че всеки, който пред компетентен орган набеди другиго без основание, подлежи на наказание. Не Ви ли се струва, че всичко това е изключително пошло. Това е един водевил, който е свързан с пореден опит да се оклевети Яне Янев по някакъв начин, особено сега, след миналите избори и в деня на първото заседание на ОбС. Кирил Маламов е служител на общината, работи в данъчната служба. Той да влиза вътре и да създава такива панаири, това не е никак случайно. Вие нали си давате сметка какво ще стане, ако действително е имало подобен инцидент? Такава ли ще бъде реакцията на този човек? Целта е ясна, да се устрои един панаир. Да ме предизвикат да се защитавам от нещо, което не се е случило”, отсече Яне Янев. Свързахме се по телефона и със самия Страхил Маламов. ,,Аз съм човек на възраст, заклевам се, че говоря само истината. Държа да запишете разговора ни. Искам Яне Янев да се закълне в Библията”, каза Страхил Маламов и продължи разказа си: „Във вторник в 10:55 ч. почиствах канавката от главната вада до моята градина, бях се изморил и седнах да си отпочина. Тогава чух някакъв разговор на 200 метра от мен и отидох да проверя какво става. Позволих си да се намеся, тъй като съм бивш кметски наместник и съм свикнал да следя всичко да е наред, да не би да има някой закъсал или пък да са дошли непознати нещо да направят. Тръгнах към мястото на шума и там заварих Яне Янев и трима от неговите работници. Единият се казва Боян Йорданов Мицев. Той работи всичко за Яне – и колите му кара, и кравите му пасе, и свинете и овцете му гледа. Другият е Владимир Костадинов Златков, който е бивш комунистически бригадир, той копаеше. Имаше още един работник, който е от Шуменско, кравар, това знам за него. Този от Шуменско хвърляше изринатата пръст от канавката. И аз му казах: „Момче, не хвърляй пръстта на пътя, а в отсрещната страна, в храстите”. Тогава Яне Янев като разярен бик от три метра се засили и с двете си ръце ме блъсна в гърдите. Аз не очаквах това от него, понеже се познаваме. Паднах назад по гръб и си разбих главата в една пейка и два дни съм ревал от болка. Имам медицинско свидетелство, дадох и жалба в прокуратурата, това е истината, кълна се в Господ. Като паднах, ми каза така: „Аз ще те съдя теб”. Плачейки от болка, отвърнах: „Защо така ме удари, защо ти ще ме съдиш, аз теб ще съдя”.

След като ме съсипа, ме обвини, че съм му гонел кучетата. Янев има големи кучета, те се нахвърлят на всеки. За да се пазя, минавам въоръжен с тояга, те ми се нахвърлят, но като видят тоягата, бягат. Сега се оказва, че и от Яне трябва да се пазя с тояга. Страхувам се от него.

Работникът му Владимир Златков от Дебрене каза така: „Я че кажем пред съда, че ти сам си си паднал”.

Не зная с какво съм заслужил подобно отношение. На 66 години съм, вече съм пенсионер и тук си гледам градинките, бях 40 години във фирма САМЕЛ. Аз съм първият работник, назначен в този завод, сменил съм 10 началници. Издържах 40 години на силен шум, толкова време не се е намерил човек, които да каже лоша дума за мен, сега се намери един, който е готов да ме убие без причина. Той ме блъсна в камъните, но трябва да знае, че той удари на камък. Няма да се предам, аз съм корав човек. Всичките му мръсотии знам откакто се е родил досега.

Хвали ми се, че има много власт и сила в съдебната система и щял да унищожи всеки един. Та не искам да се занимавам с него, аз го оставям на Господ да го съди. И разчитам да си свърши работата прокуратурата. Нищо чудно, че и на вас ви се е заканвал със съд, ама нищо не може да ви направи”, разказа ни Страхил Маламов и допълни: „За кметски наместник на селото ме предложи Яне Янев, той говори с бившия кмет на общината Андон Тотев. Първо искаше да назначи своя чичо Георги Манчев, но той се отказа. Тогава Янев ми каза: „Чичо Страхиле, спирам се на теб, виждам, че ти си стабилен човек и ще те направя кметски наместник”. Аз първо това на шега го взех, но ми се видя интересно и викам – добре!

И се справих. През август 2013 година подадох оставка – Яне Янев беше взел джипа на моя син и си го ползваше като собствен. Джипът беше тойота – нов. И като видях как го юрка по камъните с шофьора му Иван, отидох и казах: „Ти си неблагодарен и искаш от човек, ако си му свършил работа за две стотинки, да му изкараш душата”. Казах му: „Отивай утре при Андон Тотев и ме сменяй, не искам да те познавам”. 3 години и 5 месеца аз вече не разговарям с Янев. Пръснахме 1000 лв. за ремонти по джипа и още не е готов”.