Дупнишкият ресторантьор Станислав Скендерски брои 11 040 лв. за улицата в задния двор на заведението си в Сапарева баня

Станислав Скендерски

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев дава под наем за 15 лв. на квадрат школото в с. Сапарево, с европейски пари правят център за възрастни

 

Дупнишкият ресторантьор Станислав Скендерски брои 9200 лв. без ДДС (11 040 лв. с ДДС) за част от улица „Германея” в Сапарева баня, след като девет от 12-те общински съветници дадоха зелена светлина на сделката на сесията вчера. Имотът е част от улица, която следва да се включи към имот, собственост на Скендерски и да стане част от парцела, тъй като има леко изместване.

ОбС-шефът Иван Куйов и кметът Калин Гелев

Предишният собственик на имота арх. Кличев не е погасил задълженията си към общината, поради което въпросното място е обособено като отделен имот. Това даде основание на опозицията в лицето на бившия юрисконсулт на общината Николай Костадинов, строителния предприемач Йордан Кацарски и Георги Попмихайлов да твърдят, че този имот трябва да бъде продаден по общия ред чрез търг или конкурс.

Опозиционерите Йордан Кацарски, Георги Попмихайлов и Светослав Андреев

Служителката от отдел „Общинска собственост” Димитрина Ангелова заяви, че не може двата имота да бъдат обединени и затова следва продажба чрез пряко договаряне на съсобственика – в случая Скендерски. „Имотът не може да бъде продаден на друг, тъй като е съвсем малък, без право на строеж, защото не отстои на 3 м от съседа, който е именно Скендерски. Имотът е 1170 кв. м, намира се до главната улица „Германея”, уточни кметът Калин Гелев.”

Шефът на Икономическата комисия Николай Фарфаров определи цена от 100 лв. за кв. м и съветниците приеха предложението. Фарфаров уточни, че съседен имот е бил продаден в предишния мандат на цени от 60 лв. на кв. м. „Наложи се три пъти да сваляме цената, просто нямаше кандидати и от 140 лв. първоначално паднахме на 60 лв. на кв. м”, каза Фарфаров.

Николай Фарфаров, Орлин Пехливански, Костадин Костадинов

Съветниците взеха решение за извършване на ремонт на детските градини в Сапарева баня, Ресилово и Овчарци. Тази дейност ще бъде извършена по европейска програма, за която община Сапарева баня взе решение да кандидатства.

Зам.-кметът Ивелина Нешева обяви, че 8 фирми в курорта имат сключен договор за ползване на минерална вода. Всички те плащат по 1 лв. на кубик. Сред тях са фирата на екскмета Сашо Иванов – „Сима” ООД, „Сдружение спорт за цялото семейство”, „Фрида БГ” ЕООД, „Аника”, „Фактор” ЕООД към Медицински център „Св. Иван Рилски 2003” ООД, „Рила Мегатур”, „Аника 06” ЕООД и др. Фирмите са внесли в касата на общината 47 000 лв.

Директорът на детската градина в Сапарева баня Димитрина Малинина

Съветниците разрешиха на кмета Гелев да отдаде под наем за 15 лв. на квадрат запустялата сграда на ОУ „Св. Климент Охридски” – с. Сапарево. Алианс за регионални и граждански инициативи на Цветелина Нешкова с европейски пари възнамерява да превърне школото в училище за възрастни хора. „Това е занималня за възрастни хора, където те могат да учат чужди езици, да се обучават за шивачи, да играят шах. За всичко това няма да се плащат такси. Това е голяма социална придобивка за общината”, каза Гелев.

Зам.-кметът Евелина Нешева, Димитрина Ангелкова и др.

Общинските съветници решиха общината да се откаже от разрешителното за водоползване на Басейнова дирекция и да го прекрати. Градоначалникът обяви, че са спазени всички изисквания по закон, платени са всички такси и лихви към Басейнова дирекция в размер на 54 000 лв. Гелев уточни, че това прекратяване е трябвало да стане още през 2011-2012 г. и че парите са хвърлени на вятъра, тъй като тогава държавата прехвърли ползването на минералните води на общините. Сега общината ще кандидатства за ново разрешително, съобразено с факта, че общината е собственик на минералната водата, която се ползва, без да се начисляват такси.

Георги Тодоров, Даниела Ранова, Христо Милтенов, Калин Базиргянов и Николай Мертекчийски