ОбС – Сандански сложи точка на ерата „Гикински” в УВЕКС, кметът Котев назначава нов шеф, но само за 5 месеца

Тодор Гикински (на преден план)

Два часа Гикински беше под обстрел на съветниците, Яне Янев нападна: За водопровода на село с 11 жители са калкулирани близо 2 млн. лв.

Гикински се обиди: Кажете какво не съм направил и напускам сам, бутате дружеството към фалит

ОбС – Сандански сложи край на ерата „Гикински” в УВЕКС. С извънредна точка кметът на община Сандански Кирил Котев поиска и получи главата на директора на дружеството Тодор Гикински. След подмятане на обвинителни актове, обвинения за злоупотреби и разгорещен дебат в крайна сметка мозинството стовари гилотината върху водния шеф. Единствено войводите от групата на ВМРО и съветникът на БСП Антон Ризов скочиха в защита на Гикински.

Градоначалникът мотивира искането си за отстраняването на Гикински, като показа постановление за образуване на наказателно производство срещу него за безстопанственост. Според едно от производствата дружеството е ощетено с 91 000 лв., с което е изграден незаконен водопровод в село Кръстилци. Кметът Котев заяви още, че дружеството има над 16 акта, до един загубени, което трупа загуби за общината.

„Висящото положение на Гикински, който изпълнява функциите на управител след изтичане на тригодишния си договор, създава напрежение в Общинския съвет. Вече от 1 година договорът му е изтекъл. Това изключително затруднява работата на общинска администрация и най-вече на общинските съветници, които са настроени един срещу друг. Образуваните прокурорски преписки, свързани със незаконосъобразни действия, извършени от него, са предпоставки да поискаме оставката на Гикински. Така ще намалим риска от неправилно стопанисване на имуществото”, каза кметът и добави: „Не съм съдия и няма да съдя Гикински, просто искам дружеството да си има законно избран управител. Ще назначим конкурс за поста, ако иска, Гикински да се яви.”

Николай Шаламандов и Светослав Иванов от ВМРО поискаха гласуването за поста на Гикински да се отложи. „Защо да се отложи? Така дружеството ще стане неуправляемо. Последиците ще са жестоки, нека помислим кой ще го смени на поста”, заяви Светослав Иванов.

„Финансовите показатели на дружеството са отлични”, подкрепи го и Шаламандов.

„Гикински не е виновен за всичко, върху него упражнявате психически тормоз. На негово място аз не бих издържал, непоносимо е”, скочи и Антон Ризов.

В разпрата се включи и лидерът на РЗС Яне Янев, който нанесе решителния удар в двубоя. „Когато се обсъждат подобни казуси като „Гикински”, би следвало да се говори само и единствено със силата на документите. Всичко друго на практика са безпочвени оправдания, в които няма никакъв смисъл.

Пред всички общински съветници стои разпореждане на Окръжен съд-Благоевград, което никой не може да оспори. Всичко е започнало преди 4 години. Искам да изискате цялата преписка, господин Котев, сигурен съм, че ще стигнем до нещо по-сериозно. Единствено ние от РЗС в началото на мандата поискахме пълна ревизия за общинските предприятия. Такава не се направи. На 12 август 2013 година управителят на УВЕКС Тодор Гикински представя на община Сандански изчисленията на екипа за изграждането на водопровода в село Кръстилци в размер на 1 576 898.10 лв. без ДДС. Това е документът, с който стартира всичко, което е описано в разпореждането на съда. Как може водопровод за село с 11 жители да струва толкова? Цялото землище на селото да се обгради тръба до тръба, пак няма да стигне тази стойност. Всичко това е остойностено под формата на рекапитулация и е написано, че това нещо струва близо 2 млн. лв. Това го е написал Тодор Гикински и екипът му, с който той се хвали. Това са фактите. Има и един куп разпореждания и конкретни становища на Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Казано е какво е състоянието на водата, написано е, че има естествен уран с обща бета активност и обща индикативна доза, обща алфа активност. Всичко това е дошло до общината и до УВЕКС и е окомплектовано в преписката на прокуратурата. Има решение от 11 февруари 2015 година. Има и заповед на ХЕИ – Благоевград за спиране на строителството. И всичко това е погазено и потъпкано. Не съм гадател, но ако и други действия са се осъществявали по този начин в УВЕКС и се окаже, че има и други такива, тогава, господин кмете, вие давате ли си сметка какви ще са загубите? Калкулирали ли сте на колко възлизат глобите на УВЕКС, обезвъзмездяванията, разрушаванията? Съветниците тук не знаем това нещо. Аз мисля, че предложението ви за отстраняването на Гикински е изключително закъсняло. То трябваше да се случи още в началото, както се случи в други дружества. Като се назначи конкурс и ако съветниците отново изберат Гикински, нека отиде и да управлява постарому. Но въпросът е защо това шиканиране продължи 1 година, на кого беше необходимо?”, каза Яне Янев, от партията обещаха да предоставят на вестник „Вяра” документите, които той размаха в залата.

„Спри да заблуждаваш хората, спри да говориш лъжи по мой адрес и да ме изкарваш престъпник”, прекъсна речта му Тодор Гикински, чиито нерви не издържаха и той взе думата. „Не е истина, че във водата е имало уран. Какви 2 млн. за водопровод, та то целият бюджет е 2 милиона. Такова понятие като уран във водата не съществува. Аз ви смятам за умен човек, а вие се излагате, като се опитвате да впечатлите хората”, опита да се защити водният шеф.

„Господин председател, кой му даде думата, защо ме прекъсвате. Сега при освобождаването на Гикински искам да се сформира комисия, която да присъства при подписването на приемно- предавателния протокол и да установи какво се е случвало в УВЕКС. В противен случай ние пак ще сме като слепи, защото няма да имаме необходимата информация”, продължи Янев.

„Бих искал ние, общинските съветници, да вземем информирано решение, а не емоционално. Обвинителният акт е на повече от половин година, а делото е за деяние по непредпазливост, а не умишлено престъпление. Аз имам големи резерви по отношение на това дали по този начин трябва да постъпи Общинският съвет. Гикински е с най-леката мярка за неотклонение – „подписка”. Както прокуратурата, така и съдът са имали правомощията да го отстранят от длъжност, но не са го направили. Преценили са като органи, които водят това производство, че в случая това не се налага. В предишното правителство имаше двама министри с много по-сериозни обвинения, но те не бяха отстранени. Това предложение не е минало през комисия и е в нарушение с правилника да работа на Общинския съвет. Подобни предложения се внасят само при бедствено положение или с оглед спазване на някакъв срок. Тава са двете ограничителни клаузи по дневния ред на всяка сесия. Затова решението е прибързано и незаконосъобразно. Моля ви не го приемайте”, каза адвокатът на Гикински.

„Много съм засегнат и най-вече от думите на кмета Котев. Обвинен съм за нещо, за което не се считам за виновен – за безстопанственост. Колегата от Петрич, който е временно управляващ, докара дружеството до фалит. На него гледате като на добър стопанин, а на мен – не. УВЕКС е с перфектни финансови показатели и това се знае от всички. Обвинявате ме, че имам много актове. Ами 90% от тях са във връзка с това, че отказахте да влезем във ВиК асоциацията. Дойдоха от Държавната агенция по технически метрологичен контрол – Хасково. Те ни направиха всички актове. Ние го обжалваме, но вие знаете кои са съдиите по тези наши обжалвания. Те са пряко свързани с метрологичната служба. Не се считам за виновен, това е политика. Няма да позволя да ме изкарате престъпник. Заявихте, че заради мен не може да работите и да вземате решения, с което блокирам работата на администрацията и Общинския съвет. Господин кмете, вие сте попаднали под влиянието на един съветник, който ви подвежда и ме изкарва престъпник. Той се бърка в работата на съдебната система с цел да ме оклевети. Аз се обадих на общинския съветник от ВМРО Николай Шаламандов и го помолих да ви каже, че искам да изляза отпуск до провеждането на конкурс. Вие имате право да назначите временно управляващ. Не искам да постъпвате с мен по този унизителен начин, искам да си тръгна с достойнство. Значи не е престъпник този в Петрич, в Добрич, а аз. Колегата в Петрич е закопал с 30 млн. предприятие, този в Пловдив с 10 млн. И смятате, че аз съм престъпник, при положение че УВЕКС няма дългове. Не съм очаквал това. Зная под чие давление го правите, но ще спестя. Ако съдът се произнесе в моя полза, кой от вас ще се извини? Съвестта ми е чиста. Това, което дружеството успя да направи през вашия мандат, е безпрецедентно и граничи с подвиг. Нека някой да стане и да каже какво не съм свършил като задължение. Това е натиск от страна на лица, на които съм отказал услуги или подкрепа за партийни дела. В момента ме съдят за това, че не съм подкрепил политическа партия, не че не си върша работата. Ако някой от вас сега се изправи и ми каже, че не съм си свършил работата, веднага ще си подам молбата за напускане, пред вас ще я напиша”, каза Гикински. Нито един съветник не каза и дума.

„Искам спокойствие в Общинския съвет и работеща администрация. Други мотиви нямам, не ви обвинявам. От една година сте временно изпълняващ длъжността и този факт смущава работата на ОбС и администрация. Част от съветниците дори бойкотираха докладни от миналата сесия, докладни, които са от полза на цялата община. Никога не съм искал от вас никаква услуга или партиен ангажимент. Не съм имал разговор в тази посока с вас. Радвам се, че стана дума, за да се изчистят такива слухове, защото те са плъзнали. Никога не съм казвал, че вие сте престъпник. Ще назначим нов конкурс за поста, кандидатирайте се”, каза Котев.

„Никога няма да участвам в такъв конкурс повече. Видях отношението към мен. Яд ме е, че предприятието ще бъде съсипано и унищожено, яд ме е за усилията, положени от мен и от моя екип. От 1 година вървят брожения и аз се чудя как да мобилизирам екипа си да работи. При тази цена на водата и при смяна начина на управление дружеството върви към фалит. Не съм против асоциацията, против съм начина на управление на тези сдружения.”

„Колко отчета сме приели на УВЕКС? Отчет има на всеки 3 месеца и никой от вас не каза, че дружеството се управлява зле. Ние ги приехме тези отчети. Изведнъж сега се оказва, че трябва да отстраним Гикински заради вкарания в съда обвинителен акт. Но пред съда може да бъде изправен всеки, но това не го прави виновен”, отново защити Гикински Никола Шаламандов.

Съветниците Георги Батев и Живко Иванов не дойдоха на сесията.

След куп предложения за различни предложения, водещи към стъпка встрани от главната точка – отстраняването на Тодор Гикински, съветниците в крайна сметка гласуваха за незабавната смяна на директора. По силата на приетата докладна кметът трябва да определи временно изпълняващ длъжност, като сключи договор за възлагане на управлението. Срокът на договора е ограничен до 5 месеца, в рамките на които кметът е задължен да проведе конкурс.

„Все още не зная кой ще е временно изпълняващ длъжността. В рамките на няколко дни ще взема решение”, каза кметът за вестник „Вяра”.

Докладната за смяна на името на улица „Станке Димитров” доведе 50 души в заседателната зала. Те окупираха сесията и точката беше изтеглена като първа в дневния ред. Хората негодуваха срещу смяната, която ще ги принуди да вадят нови документи. Валери Атанасов поиска думата и обяви: „45 години живея на тази улица заедно с още 120 семейства, на нея са разположение офисите на 30 фирми. Представете си всички да се изсипем в полицията да сменяме документи. Не е важно името на улицата, а хората, които живеят на нея. Ние сме демократи по душа”, каза той.

Димитър Атанасов добави: „Днешния ден го загубихме, не сме на работа, защото дойдохме тук, за да се борим с вас. Колко още дни трябва да загубим, за да сменим документи и колко пари? Знаете ли какво значи името „Марек”. В Сандански има поне 10 клуба с името „Марек”. Аз ще ви кажа, това е псевдонимът на Станке Димитров. Не е толкова важно името. В момента просто може да ни създадете излишни главоболия”

С 18 въздържали се, 5 против и 3-ма „за” предложението падна.