Новоизбраният депутат от ГЕРБ-Дупница Ивайло Константинов отказа ведомствено жилище и служебна кола, призна: Нямам нищо против заплатите ни да се намалят, пенсиите да се вдигнат

Ивайло Константинов

Дупничанинът д-р Иван Ибришимов паркира личното си БМВ пред Народното събрание за клетвата, обяви: Взимах 3200 лв. заплата, няма да позволя закриване на общинската болница

Валери Жаблянов: Пернишките кюфтета са по-вкусни от депутатските

Георги Динев от Петрич не успя да опита депутатските кюфтета в първия работен ден, Елхан Кълков от ДПС се записа за жилище, но остана без автомобил

Бизнесменът и лидер на ГЕРБ-Дупница Ивайло Константинов положи клетва като народен представител на официална церемония вчера в 44-тото Народно събрание. Той е категоричен, че парламентът трябва да изкара пълния си мандат. „Силно се надявам да се сформира и да остане да работи само едно правителство“, допълни той.

Ивайло Константинов си е поставил основната задача да работи за възраждането на Кюстендилски регион и да подобри качеството на живот на хората.

„Твърдо подкрепям въвеждането на мажоритарната система, има персонализиране, знае се за кого се гласува. Едно е да бъде спуснат партиен кабинет, друго е гласоподавателят да знае, че гласува за съседа си”, мотивира се той. Ивайло Константинов е категоричен, че трябва да се работи за увеличаване на пенсиите, но балансирано, а не за сметка на бюджета. „Нямам представа какъв ще бъде размерът на депутатската заплата. Не знам БСП да са поискали замразяване на депутатските заплати, дори не възразявам те да бъдат намалени“, обяви още народният представител от управляващото мнозинство. „Вече отказах ведомственото жилище, което ми се предоставя от Народното събрание. Не възнамерявам да ползвам и служебните автомобили, освен в случаите, когато събитието го налага“, каза народният представител. Първите впечатления на Ивайло Константинов са, че се е създал един добър колектив. „Поздравих се с колегите от нашата парламентарна група, много от тях познавам“, добави още той.

Другият дупничанин в Народното събрание – д-р Иван Ибришимов, пристигна за клетвената церемония с личното си БМВ. „Церемонията не е излишна, изисква го и Конституцията. Ще ползвам ведомствено жилище, което държа от миналия мандат. Редовно си плащам наема. Служебните коли съм ползвал само при належащи случаи. Иначе не обичам да се възползвам от тях. Като депутат се придвижвах из региона с предишния си лек автомобил „Мерцедес”, отбеляза народният представител от „БСП за България“ в 10-и МИР-Кюстендил.

Според него депутатската заплата не е най-големият проблем, а вниманието към размера й се насочвало тенденциозно. „В миналия мандат моята беше 3200 лева, като в сумата са включени участието ми в комисии и стаж. Категоричен съм обаче, че повече от половината пари, които съм получавал, са отивали за хора от региона. Подпомагал съм граждани със здравословни и битови проблеми“, добави още той. Д-р Ибришимов не разчита на ястията в стола на Народното събрание и не му е известен вкусът на депутатските кюфтета. „В първия работен ден се поздравих с всички колеги от нашата парламентарна група, която вече е двойно по-голяма. Запознах се и с новите.

Валери Жаблянов (с очилата) и Иван Ибришимов (зад него)

Мястото ми не е на първия ред в Народното събрание, до мен седи професор Светла Бъчварова“,  каза още народният представител. Още в първия работен ден неговата група е внесла и първия си законопроект за промяна в Закона за храните. По темата за мажоритарната система депутатът не е убеден, че тя ще бъде адаптирана на 100% със спецификата на България. Призна, че е привърженик на смесената избирателна система. Стоматологът даде заявка да не забрави за предизборните си обещания. „Едно от най-важните е за насърчаване на инвестиции в Кюстендилски регион, впоследствие на затваряне на предприятията. Но тук и държавата трябва да има своята силна роля в тази посока. Ще работя и в посоката да не се допусне закриване на общинската болница в Дупница, както и за стимулиране на неблагоприятните лекарски практики“, заяви д-р Ибришимов. По всички тези теми той ще работи с колегите си народни представители от управляващото мнозинство.

Николай Бошкилов

Депутатът от ПП ГЕРБ за Кюстендилски регион Кирил Калфин пристигна с личния си автомобил „Фолксваген Поло“. „В работата си няма как да не ползвам и служебните коли. Те се ползват и от всички останали колеги в парламента. На депутатската банка до мен седи Ивайло Константинов. Поздравих се с всички нови и стари колеги“, заяви Калфин. Неговите намерения са да продължи да ползва ведомственото жилище, предоставяно от НС. „Нямам жилище в София“, мотивира се депутатът. И той не се храни в стола на парламента. „Заради здравословните си проблеми няма как да знам и какъв е вкусът на депутатските кюфтета“, каза още народният представител.

Тома Томов

Той се надява 44-тото Народно събрание да изкара пълния си мандат. По думите му мажоритарната система е добър вариант. „Ние на този избор го доказахме, гледайки резултатите от преференциалния вот. За да се въведе обаче мажоритарният избор, нещата не зависят само от ГЕРБ, но и от останалите народни представители. Според него депутатските заплати не са толкова големи и не отговарят на истината лансираните цифри от 5000 лева. „Не съм забравил нито едно от предизборните си обещания и ще работя за развитието на региона. Социалната сфера, увеличаването на минималната и средна работна заплата и увеличаването на пенсиите са основен акцент. Ние ще продължим да градим, да работим в посока стабилност и икономически растеж за страната. Но акцентът ще бъде и върху увеличаване на доходите, върху подобряване на социалната сфера“, посочи още Кирил Калфин.

Кирил Калфин

Водачът на листата на „БСП за България” Валери Жаблянов бе избран за заместник-председател на Народното събрание. И той стигна до работното си място с личния си лек автомобил. “Иначе в работата си като депутат съм ползвал всякакъв транспорт, но ведомственият не ми е най-важният. Няма как да се възползвам от ведомствените жилища на Народното събрание, тъй като си живея в София. Колкото до депутатските кюфтета, те по-скоро са мит. Даже мога да кажа, че тези в кръчмата на пернишкия квартал „Бела вода“ са много по-добри, отколкото в парламента. В стола на Народното събрание почти не се срещат народни представители“, категоричен е Валери Жаблянов.

Стефан Апостолов

Георги Динев

Още вчера от БСП са предложили депутатските заплати да бъдат замразени. „Сега те са обвързани с три средни заплати в публичния сектор, което не е необходимо. Ние от БСП предлагаме те да останат на нивото от 43-тия парламент, или стартовата депутатска заплата да остане 2925 лева“, припомни Валери Жаблянов. На въпрос колко време ще продължи работата си настоящото Народно събрание, Валери Жаблянов припомни, че от 2009 година насам нито един парламент не е изкарал пълния си мандат. По думите му единствената алтернатива към момента за премиер е Бойко Борисов. „Мажоритарната система съществува само във Великобритания, където имаме двупартиен модел. Варианта пък, предлаган от националния референдум, никъде го няма. В момента българското общество осмисля плюсовете и минусите както на мажоритарната, така и на пропорционалната система. Не бива да пропускаме и нарастващата роля на парите в българските избори. Мажоритарната система обаче позволява парите да влияят върху политиката. Трябва да се направи изборът дали искаме богатите да диктуват, тъй като мажоритарната система е един от елементите“, категоричен бе заместник-председателят на Народното събрание.

По думите му въпросът с пенсиите не е най-големият проблем. „България е страна с най-ниски заплати и най-ниски осигуровки. Не мога да кажа колко в България са работещите пенсионери, но съм категоричен, че доходите на труд трябва да бъдат справедливо оценени. Заплатите сега са между 500 и 1000 лева и такива се получават както от свещеника, така и от университетския преподавател, банковия чиновник и водача на автобус. Според мен това е убийствена уравниловка, а определянето на заплатите трябва да е в зависимост от професионалната квалификация. Трябва да има диференцирани цени на труда”, е мнението на депутата.

Александър Мацурев

Александър Манолев

Валери Жаблянов заедно с колегата си Иван Ибришимов ще работи в посока на законопроект за финансиране на икономическата дейност в пограничните райони, какъвто се явява Кюстендилският. „Ще направя необходимото за възстановяване на поливното земеделие. Знам колко е важна за региона и преработвателната промишленост. Не може в Кюстендил да няма едно работещо предприятие. Важна за нас е и медицинската помощ в по-малките населени места, както и търговията с лекарства. Не може да има райони, където да не можеш да си купиш медикаменти, когато се разболееш“, категоричен е Валери Жаблянов. Бившият председател на ОбС в Петрич Георги Динев не можа да похапне от депутатските кюфтета в първия си работен ден в 44-тото Народно събрание, тъй като цялото му внимание беше обърнато към протокола. Той сподели пред „Вяра”, че останал силно впечатлен от цялата организация. „Ще работя за заложеното в програмата на ГЕРБ, основен приоритет ще ни бъде образованието. Говорихме и с Цветан Цветанов за промените в Изборния кодекс и за това, което са искали хората в референдума. Запознах се с всички депутати от ГЕРБ, държаха се дружелюбно и всички искат да помагат”, коментира Динев.

Силно развълнуван в първия си работен ден като депутат е и  Стефан Апостолов от Симитли, син на кмета Ал. Апостолов и футболен съдия.

”Като всяко начало и всеки първи ден всичко е вълнуващо. Не можах да се запозная с всички депутати, но повечето от тях са ми познати. Направи ми впечатление, че всички партии се обединиха около идеята да се представим добре на предстоящото председателство на ЕС”, коментира Апостолов.

Елхан Кълков от ДПС, който доскоро бе заместник на кмета Арбен Мименов в Сатовча, ще се настани във ведомствено жилище, попълнил е декларация, че не разполага със собствено. Няма право на автомобил, тъй като в луксозните возила ще се возят само председателите на комисиите. „Трябва да се работи отговорно, за да се случат нещата. Основният ми приоритет ще бъде борбата с бедността и преодоляване на демографската криза в страната, както и създаване на условия за развитие на малкия и средния бизнес. Трябва да се подпомогнат земеделските производители и тютюнопроизводителите”, коментира Кълков. Той седнал на депутатския стол в близост до Симеон Симеонов от ДПС. Социалистът Тома Томов от благоевградската листа удари първия звънец в парламента. Той бе парламентарен шеф  само за час и десет минути по време на тържествената част от първото заседание и клетвата на депутатите в 44-тия парламент.

Още в началото той помоли депутатите да затворят очите си и да погледнат в сърцата си. Той пренесе народните представители далеч във времето към първото Народно събрание – Оборищенското. Напомни им, че те са мислели за народа, не правели компромиси и не сключвали сделки.

Тържествена клетва положиха новите 11 депутати от Пиринско. Александър Манолев, Стефан Апостолов, Георги Динев, Даниела Савеклиева, Александър Мацурев от ГЕРБ. Тома Томов, Богдан Боцев, Николай Бошкилов от БСП. Клетва положиха и Делян Пеевски и Елхан Кълков от ДПС, както и патриотът Атанас Стоянов.

Елхан Кълков