Само 99 бройки от изумителния Mercedes-Maybach G 650 Landaulet: С Maybach на офроуд

Mercedes-Maybach G 650 Landaulet разполага с V12 мотор с 630 к.с., екстремни способности за движение извън пътя и лукс в излишък.

Mercedes представи „за изпроводяк“ на актуалния G-клас върхова версия на модела. Преди през 2018 г. да се появи наследникът, офроуд легендата беше „коронована“ като Maybach: G 650 Landaulet, сякаш идва от друг свят.

Досега подобен Landaulet никога не е правен – както и подобен всъдеход, поне не серийно. Mercedes ще пусне малка серия от едва 99 бройки, които ще предлагат лукс в излишък. 6-литров V12 Biturbo, 630 к.с. и 1000 Нм максимален въртящ момент – всичко това звучи повече от впечатляващо… но го предлага и актуалният AMG G 65. Срещу 1 млн. лева Landaulet ще получи техниката на G 500 4×42… и много повече. Защото детайли като редукторните мостове, адаптивните амортисьори или увеличението на следата с 25 см са точно толкова атрактивни, колкото и „добавените“ 60 см при междуосието, комплексното оборудване на Maybach зад разделителното стъкло или мекият покрив, който само за 30 сек открива гледката към небето за пътниците отзад.

Първият Landaulet за офроуд

„В лицето на този автомобил направихме нещо уникално, като комбинирахме офроудър и Landaulet“, казва Йън Джеймс, отговорен за маркетинга и продуктовия мениджмънт на G-моделите на Mercedes. Landaulet-ите по принцип са много редки автомобили, в чиято задна част е монтиран сгъваем покрив. Подобни превозни средства имат дългогодишни традиции при Daimler като „превозвачи“ на високопоставени особи. Легенди като Mercedes 300d (1960), грандиозния 600 Pullman от 1964 г. (какъвто има и в гаража на НСО) или сравнително новия Maybach 62 от 2008 г. ще могат да изминат само по няколко метра на пресечен терен. Но не и Mercedes-Maybach G 650 Landaulet, който е създаден да превзема терените извън асфалта.

Офроуд оборудването на G 500 4×42

За тази цел са поставени редукторните мостове, които познаваме от „чудовището“ G 500 4×42 – те дават възможност на великана с тегло 3,3 тона да се придвижва почти навсякъде със своите гуми в размер 325/55 R 22. По-сензационни от когато и да било са пригодността за офроуд и луксът за пътниците отпред – но „най-глезещи“, съвсем очаквано, са седалките отзад.

Посредством електрически подвижни стъпенки пасажерите се качват в нещо като хол на колела, който не може да бъде сравнен с нищо друго. Грандиозните седалки с функция за легнало положение са ни познати от лимузината на Maybach. Когато човек отиде на фотосафари в джунглата или тръгне на разходка из дюните, трябва за максимално удоволстие да свали (електрически) покрива зад разделителното стъкло. „Гюрукът е от G-клас Cabrio”, казва отговорният за развитието на линията G-клас д-р Гунар Гютенке, „освен това ние имаме удължено до 3,43 м междуосие“. За пътниците отзад сме предвидили седалки с масажна функция, отделна климатизация и развлекателната система на актуалния S-клас“. Oтзад арматурното табло е „дублирано“ за естетичен външен вид, поставени са дръжки и отделения за вещи като при стандартния G. Посредством бутоните, с които по принцип се управляват блокажите, сега се контролират вътрешното осветление и гюрукът.

Автомобил за шейхове

Когато най-ексклузивната G-класа на всички времена потегли и човек се разположи върху луксозните „кресла“, сякаш не е на този свят. С натискане на бутон седалката ви достига до почти легнало положение. В зависимост от индивидуалното желание тя може да се загрее, охлади или да ви предложи масаж. Като с магическа пръчка Landaulet минава дори и през най-сериозните офроуд препятствия и ви доближава максимално до природата, докато шофьорът (естествено, на заплата) търси най-лесния начин за преминаване. Камънаци, дълбоки водоеми или пясъчни дюни – нищо не плаши този Maybach. Ето защо не е изненада, че много от клиентите на модела (на пазара от есента) идват от ОАЕ.

Mercedes-Maybach G 650 е лимитиран до 99 броя

 Въпреки сериозната си моторизация (V12, 630 к.с., 1000 Нм при 2300 об./мин) колосът не е за магистралите. На 180 км/ч скоростта е електронно ограничена, но в купето при отворен покрив е толкова ветровито, че няма да имате и желание за повече. Който иска нещо различно от четирите цвята за каросерията (черно, синьо, бяло и сиво) или от трите за покрива (черно, кафяво и бежово), трябва да се обърне към ателието за индивидуални проекти. „А там можем да направим всичко“, казва Гютенке.