Юнкер на френски: Английският бавно, но сигурно губи влияние

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер говори на френски във Флоренция

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз е трагедия, за която Европа също допринесе, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

“Това е трагедия”, заяви Юнкер на френски език в реч на конференция в Европейския университетски институт във Флоренция, посветена на състоянието на ЕС.

Председателят на ЕК обясни избора си да говори на френски, защото английският “бавно, но сигурно губи влияние в Европа”.

“Французите ще гласуват в неделя и бих искал да разберат това, което казвам за Европа и нациите”, добави Юнкер на английски, преди отново да мине на френски. Думите му предизвикаха смях и ръкопляскания сред аудиторията от висши европейски представители, местни лидери и италиански студенти.

След срещата миналата седмица с британската министър-председателка Тереза Мей в Лондон, в днешната реч бившият премиер на Люксембург предрече тежки преговори.

Мей обвини онзи ден европейските висши представители, че искат да се месят в британските парламентарни избори, насрочени за 8 юни.

Юнкер не коментира пряко тези декларации и дори възприе помирителен тон, говорейки за “слабостите” на ЕС. С тях може “да се обясни отчасти резултатът от референдума във Великобритания”, добави той.

Председателят на ЕК отбеляза обаче, че успехите на съюза, включително съдействието за поддържане на мир между страните, често се подминават.

“Критикуват ни, разкъсват ни на парчета, но навсякъде другаде по света ни се възхищават. Превъзмогнахме десетилетия, векове на кръвопролития”, заяви той.

Юнкер каза, че в много отношения действията на Еврокомисията са били прекалени: “твърде много регулация, прекомерна намеса в живота на европейските граждани”.

Комисията сведе законите, които предлага на страните членки от 130 на 23 годишно, отбеляза той.

На предстоящите преговори обаче не бива да се забравя нещо важно: не Европейският съюз напуска Обединеното кралство, а Обединеното кралство напуска ЕС и тази разлика ще се почувства в следващите години, подчерта Юнкер.

На конференцията във Флоренция председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че никой не се опитва да саботира Тереза Мей.

“Никой не желае да се меси в британските избори. Ние по-скоро се радваме, че в началото на този процес ще имаме стабилно правителство с правомощия да реши този проблем”, каза той.

Таяни изтъкна, че основната му грижа е да се увери, че правата на около три милиона граждани от ЕС, живеещи във Великобритания, се спазват. Върху правата на европейските граждани се очаква да се съсредоточи и главният преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние, който ще говори по-късно днес на конференцията.