Борисов посочва Мария Габриел за български еврокомисар в сряда?

Бойко Борисов ще номинира новия еврокомисар още в сряда. Това съобщи самият той след проведен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. По информация на Канал 3 това ще е евродепутатът Мария Габриел. Тя е предпочитаният кандидат на ЕНП, а председателят Жозеф Дол дори е неин кум. Габриел се вписва и в искания профил – българският кандидат да е жена. Аспирации към поста имаше и Екатерина Захариева, но тя вече е външен министър, така че отпада от сметките. След номинацията на българското правителство, ще има изслушване в Европарламента. Това ще е и първият сериозен тест за Габриел, защото от групата на ПЕС вече се заканват да я питат, защо в българското правителство има националисти. Пресцентърът на Министерски съвет съобщава, че Жан-Клод Юнкер е настоял в проведения телефонен разговор българското правителство в максимално кратък срок да излъчи кандидат за член на Европейската комисия. Борисов пък поел ангажимент кандидатурата да бъде разгледана на първото правителствено заседание в сряда.

Коя е Мария Габриел? Мария Иванова Габриел (по баща Неделчева), е български политик от партия ГЕРБ и депутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП) (от 2009 г.), зам.-председател на ЕНП Жени (от 2012 г.) и заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата (от 2014 г.).

Образование и обучение Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г. Професионален път От 2004 до 2008 г. е асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо, Франция. Преподавателската ѝ дейност е свързана с темите за процеса на вземане на решения в ЕС, политическа социология и международни отношения. В екипа е на 2 международни проекта – по Европейска програма Equal 2004 – 2008 „Ценности и икономика – равенството в професионалната дейност и социалната и солидарна икономика“ и Международна изследователска програма „Парламентарното представителство на национално и европейско ниво“ с ръководител Оливие Коста. Евродепутат От 2012 до 2014 г. е координатор на ЕНП в Комисията по права на жените и равенство между половете на Европейския парламент.

На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел е избрана за заместник-председател на ЕНП жени. През юни 2013 година е избрана за „Евродепутат на годината“ в категория „Равенство на половете“. След европейските избори през 2014 г., Мария Габриел е зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП. Като зам.-председател на Групата на ЕНП, тя председателства Работната група на ЕНП „Евромед“ и отговаря за връзките на групата със страни от Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка по приоритетни въпроси като миграцията, сигурността, борбата с тероризма и радикализацията, превенцията на конфликти, правата на жените. Под нейно ръководство е изготвена Стратегическата позиция на ЕНП за Средиземноморието за мандата 2014 – 2019 г. През 2015 г. Европейската асоциация на агенциите по комуникации ѝ връчва отличието „Евродепутат, защитник на социална кауза“ за приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените.

През 2016 г. получава награда „Евродепутат на годината“ в категория „Развитие“ и орден „Сан Карлос“ на правителството на Колумбия за заслуги към страната в областта на международните отношения и дипломацията.

Отговорности Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) Като член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи от 2009 г., Мария Габриел работи в няколко приоритетни области: миграционната политика на Съюза; Шенген; споразуменията за либерализиране на визовите режими с трети страни; темите за сигурността; борбата срещу тероризма и трафика на хора. Следи въпросите, свързани с ФРОНТЕКС и Системата за влизане/излизане в ЕС. Тя е докладчик по 1/3 от всички споразумения на ЕС за либерализиране на визов режим, последните от които с Колумбия, Перу, Грузия и Украйна.

Мария Габриел е член на Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари (CRIM), създадена в Европейския парламент в началото на 2012 г. и приключила работата си през 2013 г. Комисия по външни работи (AFET) От 2014 г. в Комисията по външни работи, Мария Габриел работи по въпросите на страните от Средиземноморието, отношенията ЕС-Африка, Близкия Изток и страните от Арабския полуостров. Води преговори от името на Групата на ЕНП за резолюции по случаи на нарушаване на правата на човека, демокрацията и принципа на правовата държава в тези страни и по света. Комисия по правата на жените и равенство между половете (FEMM) От 2012 до 2014 г. Мария Габриел е координатор на Групата на ЕНП в Комисията по правата на жените и равенството между половете. Тя е докладчик на Европарламента по Директивата за жените в управителните съвети на дружествата Women on board. През 2015 г. стартира национална кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието“. Комисия по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) От началото на първия си Мария Габриел работи по въпросите на Общата селскостопанска политика на ЕС. Работата ѝ е свързана с принципите за по-справедлива, гъвкава и опростена селскостопанска политика; подкрепа за животновъдите и пчеларите; подкрепа за малките и средни селскостопански производители.

В периода 2011 – 2013 г. Мария Габриел провежда обществен дебат „Земеделие и политика – връзката си ти“ в редица областни градове в България. Дейността ѝ включва защита на интересите на българските пчелари и справяне с предизвикателствата пред пчеларския сектор в Европа.

От 2014 г. Мария Габриел е председател на Работната група по Пчеларство и здравето на пчелите. През 2015 и 2016 г. организира Европейската седмица на пчелите и опрашването в Европейския парламент, като в изданието през 2016 г. привлича за каузата Принца на Монако Албер II. В рамките на специализираната седмица поставя началото на Европейски форум на пчеларите и земеделските стопани. През 2017 г. стартира национална кампания „Медена закуска“ в училищата с цел популяризиране приноса на пчелите за биоразнообразието и ползите от консумацията на мед и пчелни продукти.