Окръжен съдия Йоланда Цекова осъди условно Пламен Григоров, опитал да подкупи полицай в местността Купено в Сапарева баня

Йоланда Цекова

Мъжът е спипан да ловува с оръжия, без да има разрешителни, плаща глоба от 100 лв., ще бори и над 150 лв. за балистични експертизи 

Условна присъда от 3 години и глоба от 100 лева наложи окръжната съдийка Йоланда Цекова на Пламен Григоров, предложил подкуп на полицай. На 3 януари 2016-а Пламен излязъл на лов в землището на град Сапарева баня в местността Купено. Предполага се, че авджията гостувал на свои приятели, които му дали оръжието. Банкнотата от 100 лева той предложил на младши полицейски инспектор по „Контрол върху общоопасните средства“ към РУП – Дупница. Полицаят трябвало да изземе според Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия огнестрелно оръжие – ловна карабина, без марка, 3 броя боеприпаси за огнестрелно оръжие, кал. 8х57 мм. Причината била, че авджията ги държи, без да има надлежно разрешение за това. Съдът излезе с решение, с което налага наказание „лишаване от свобода” за срок от шест месеца, чието изпълнение се отлага за изпитателен срок от три години и наказание „глоба” в размер на сто лева.

Пламен е признат за виновен и в това, че е държал в себе си огнестрелно оръжие, една нарезна карабина и 3 броя боеприпаси за огнестрелно оръжие. Според българското законодателство съдебният състав наложи най-тежкото измежду определените по-горе наказания „лишаване от свобода”, а именно „лишаване от свобода” за срок от две години, като отлага изпълнението му за изпитателен срок от три години, като към него присъединява изцяло и наложеното наказание „глоба” в размер на 100 лв.

Веществените доказателства – оръжията и куршумите, се отнемат в полза на държавата. Пламен ще плати и 49,74 лева за балистична експертиза по сметка на НИКК–МВР-София и 103.14 лева за балистична експертиза на РУ-Дупница и 20 лв. по сметка на Кюстендилския окръжен съд. Присъдата може да се обжалва и протестира пред Софийския апелативен съд.