Audi Q8 Sport Concept се появи в Женева

Една от интересните премиери на изложението в Женева бе  първото появяване на Audi Q8 Sport Concept – прототип, който ще влезе в производство през следващата година, а името на серийния му вариант ще бъде SQ8. Това ще бъде новият върхов кросоувър на Audi.

Концептът се задвижва от 3-литровия 6-цилиндров двигател, развиващ 470 к.с. и 700 Нм въртящ момент. Бензиновият мотор генерира 444 к.с., като допълнителен електромотор дава допълнителна мощност от 26 к.с. Но основната му функция е да намалява турбо дупката. От Audi твърдят, че Q8 Sport Concept е способен на ускорение от 0 до 100 км/ч за 4.7 секунди, а максималната скорост достига 275 км/ч.

Флагманският кросоувър ще бъде позициониран над Audi Q7 в гамата на компанията и ще играе ролята на основен конкурент на BMW X6, Mercedes GLE Coupe и Range Rover.
На практика новият концепт представлява спортна версия на концептуалния Q8, който видяхме по-рано през годината в Детройт. По отношение на пропорциите той не се различава много от сегашната Q7-ица – дълъг е 5 метра и разполага с междуосие от 3 метра. Въпреки това концептуалният Q8 е с 40 мм по-нисък. Линията на покрива му се спуска плавно надолу, а в интериора има четири индивидуални седалки. В серийната версия обаче конфигурацията ще бъде класическа – две седалки отпред и тройна седалка отзад. Концептуалният Q8 има 630-литров багажник.

Представен като plug-in хибриден модел, стандартният прототип Q8 – подобно на оранжевия си спортен събрат – се задвижва от 3-литров TFSI двигател, комбиниран с електромотор и литиево-йонна батерия с капацитет 17.9 кВч. Задвижването тук разполага с 440 к.с. и 700 Нм.