ГЕРБ внесе в НС законопроект за мажоритарния вот

В законопроекта са изпълнени на 100% волята на българския избирател, смята Данаил Кирилов

ГЕРБ внесе в Народното събрание законопроект за въвеждането на мажоритарния вот, съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Депутатът Данаил Кирилов обясни, че в законопроекта са изпълнили на 100% волята на българския избирател.

„Развили сме уредбата на пълен мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство. Предложили сме разделението на територията на страната на 240 едномандатни района, във всеки един от които да се проведе мажоритарен избор в два тура в пълно мнозинство“, поясни Данаилов. Според него ще бъде въведена и субсидията от 1 лв. за партиите.

В законопроекта е предвидена районна избирателна комисия, която да се състои от 13 членове.

„За чужбина сме предвидили извършването на активна регистрация, която да даде точната картина на активните български избиратели извън страната“, добави той.

Кирилов поясни, че предложението е гласът на избирателя да се отнася към адреса на последното им постоянно местоживеене в България. Избирателите в чужбина ще гласуват електронно и дистанционно. Така изпълняваме волята на суверена, на онези 2,5 млн. българи, заяви шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Трябва да сме искрени към нашия работодател – българския избирател, затова се надяваме на съпричастност от различните ПГ, които заявяваха в последните месеци, че подкрепят резултатите от референдума.

Запитан дали промените са съгласувани с „Обединени патриоти”, Цветанов обясни, че двете партии имат разминаване. Но сме постигнали принципна договореност, че при такава ситуация внасяме проекта и търсим подкрепа. Това не е проблем за управлението, коментира Цветанов.

Инициаторите на референдума за мажоритарен вот дни наред протестират пред парламента, тъй като не е внесен законопроект за мажоритарния вот.

„Днес началото на приемането на волята на 2 милиона и половина българи бе дадено. Сложно или просто – но беше започнато. И сега ще стане ясно дали това е театър, с цел трупане на народна любов, или са реални действия, с цел приемане на мажоритарния избор в два тура, намаляване на държавната субсидия на един лев и задължително гласуване на избори и референдуми. От действията на депутатите през следващите два месеца ясно ще се види кои са там, за да работят в интерес на хората, и кои са там, за да работят за своя собствен интерес“, коментира Слави Трифонов.

По-рано омбудсманът Мая Манолова, която изготви също законопроект за мажоритарния вот, заяви, че това, което трябва да се случи по закон, е в двумесечен срок след референдума за изборните правила Народното събрание да обсъди резултатите от допитването. Тя призова окончателното разпределяне на избирателните райони да се направи възможно най-публично в парламента, а по свързаните с референдума законопроекти да се направи поименно гласуване.