Василка Бачева от фронт-офиса в община Дупница прави зелници шедьоври

Василка Бачева, която работи във фронт офиса на община Дупница, е ненадмината в кухнята и кулинарното изкуство – похвалиха се нейни близки и познати, останали изумени от месените й изделия. Едно от най-красивите и вксни произведения на Василка Бачва е зелникът. Ние ви предлагаме универсална рецепта за приготвяне на зелник:

Продукти:

– 500 г брашно
– 100 мл прясно мляко
– 15 г прясна мая
– 1 ч.л. захар
– ½ ч. л. сол
– 2 яйца
– 100 г разтопено масло

за пълнежа:
– 3 яйца
– 200 г пресен лапад или спанак, нарязани
– 1 с.л. масло
– 200 г натрошено сирене

Начин на приготвяне

  1. Маята се разтваря в хладкото мляко заедно със захарта.
  2. Брашното се пресява, разбърква се със солта, в средата му се прави кладенче и в него се слагат разбитите яйца и разтворената мая. Омесва се средно меко тесто. Меси се, докато престане да лепне и стане гладко и еластично. Разделя се на 4 топки, покриват се с кърпа и се оставят 15 мин.
  3. В сгорещеното масло за пълнежа се слага лападът. Разбърква се 2-3 мин. Охлажда се и се смесва с натрошеното сирене и яйцата.
  4. Всяка топка се разточва на тънка кора върху набрашнен плот. Намазва се с разтопено масло и се поръсва със зелената смес. Завива се на руло и се усуква и разтегля.
  5. Корите се слагат в намаслена тава на разстояние една от друга. Оставят се за втасат 20 мин, намазват се с масло и се пекат в загрята фурна на 200° С за 10 мин и още 20 – 30 мин на 180°С.