Новите стари! След 3 месеца Виктор Янев отново седна в губернаторския стол на Кюстендилска област, Ирена Соколова поема Перник, Бисер Михайлов е в Благоевград  

Радослава Чеканска

Дупничанката Радослава Чеканска също се връща на стария си пост

Доизграждането на АМ „Струма” е приоритет №1, заяви Михайлов

 

Виктор Янев бе назначен за областен управител на Кюстендилска област след заседанието на Министерския съвет. Той ще бъде представен официално днес (11 май) от предшественика си Йордан Татарски. Де факто двамата ще си разменят позициите отпреди три месеца, когато Янев бе освободен от поста с решение на служебния кабинет на професор Огнян Герджиков. „Нашата цел е да привлечем повече инвестиции, за да може регионът да има едно по-добро развитие.

Ирена СоколоваПоследните 3 месеца бяха период, в който европейските фондове и програми вървяха по-слабо, поради което ще има по-скъсени срокове във времето и ще се наложи да се действа бързо и адекватно“, коментира Виктор Янев. Преди да стане за първи път областен управител през 2014 г., той бе дългогодишен заместник-кмет на община Кюстендил. Виктор Янев е магистър по спортен мениджмънт, има специализации по „Управление на администрацията” и „Европейска административна практика”.

Бившият вече областен управител на Кюстендил Йордан Татарски подаде оставката си още през миналата седмица в Министерския съвет.

Виктор ЯневДо дни пък ще станат ясни заместник областните управители. Със сигурност се знае, че отново на мястото си ще се върне дупничанката Радослава Чеканска, която бе част от състава на областната управа преди служебния кабинет и бе освободена заедно със Силвия Велкова. Чеканска бе четвърта в листата на ПП ГЕРБ на отминалите предсрочни парламентарни избори. Вторият заместник ще бъде от квотата на Обединените патриоти. Засега обаче имена не се спрягат.

Абсолютен приоритет за областта е доизграждането на АМ „Струма“. Това каза по време на церемония по встъпването си в длъжност новоназначеният областен управител на Пиринско Бисер Михайлов. Той уточни, че има известно забавяне в момента, но е абсолютно убеден, че с много усилия ще бъде наваксано, защото, освен че това ще доведе до развитие на региона, спасява и човешки животи. По думите му е важно и успешното продължаване на програмата за саниране на жилищата, която ще бъде доразвита, така че в управленския мандат на ПП ГЕРБ да се стигне и до еднофамилните тухлени жилищни сгради. „Разбира се, не бива да оставяме настрана и останалите предмети, които са приоритети на коалиционното споразумение с Обединени патриоти – на първо място е образованието, което е изключително важно за Благоевградска област, на базата и на университетите и на училищата; здравеопазването – за което са необходими сериозни реформи“, допълни Бисер Михайлов, пише „Фокус”. По думите му Областна администрация-Благоевград няма да пожали усилия да работи в тази посока, така че Благоевградска област да се развива все така успешно и да е първенец в много от нещата, които са част от политическата програма на ПП ГЕРБ. Бисер Михайлов добави, че е въпрос на време да бъдат обявени и заместник областните управители, които по всяка вероятност ще бъдат двама, както и досега.

Бисер Михайлов

Няма изненада в новината кой влиза в губернаторския кабинет в Перник, в който около три месеца работеше социалдемократът Васил Михайлов. Както се и очакваше, това е Ирена Соколова – бивш народен представител от ПП ГЕРБ. Тя за втори път става областен управител на Перник. Соколова е заемала длъжността през 2014 г. и 2015 г. Семейна е, има син и дъщеря.

Тази година Ирена Соколова бе и част от от 25-ата българска арктическа експедиция и развя на южния полюс флага на Перник. В навечерието на заминаването си към Антарктида тя заяви, че целта й е да събере материал за дисертация, свързана с взаимодействието и общуването в малка група, в изолирана среда при трудни и екстремни условия.