1. „Който обича среброто, никога няма да се насити на сребро, и който обича богатството — на печалба.“ (Еклисиаст 5:10) Това не са думи на завистлив човек с малко пари. Израилският цар Соломон, един от най-богатите хора, живели някога, ги написал въз основа на личния си опит и наблюдения. Някои заможни хора от по-ново време мислят по подобен начин.
  2. „Като имаме храна… и покрив над главата си, ще се задоволяваме с тези неща. А онези, които са решили да станат богати, попадат в изкушение.“ (1 Тимотей 6:8, 9) Тези думи са записани от апостол Павел, който се отказал от обещаваща кариера и станал последовател на Исус Христос. За разлика от някои религиозни водачи днес Павел никога не се поддал на изкушението да се възползва в материално отношение от сътрудниците си или от хората, които поучавал. Вместо това той откровено могъл да каже: „Не пожелах среброто, златото или дрехата на никой човек. Сами знаете, че тези ръце се погрижиха както за моите нужди, така и за нуждите на хората с мене.“ (Деяния 20:33, 34)
  3. „Кой от вас, като иска да построи кула, не сяда първо да пресметне разноските, за да види дали ще има достатъчно пари, за да я завърши?“ (Лука 14:28) Тази словесна илюстрация на Исус може да се отнесе към следната ситуация, с която може да се сблъскаш: Когато правиш някаква покупка, особено с кредитна карта, импулсивен ли ще бъдеш, или ще проявиш търпение и добра преценка? Наистина ли се нуждаеш от дадената стока и можеш ли да си я позволиш?
  4. „Който взема назаем, е роб на заемодателя.“ (Притчи 22:7) Световната икономическа криза разкри колко е неразумно да изпадаш в дългове. В книгата си „Твоите пари“, издадена през 2009 г., Майкъл Уагнър казва: „Днес (в някои страни) е обичайно човек да има задължения по четири или повече кредитни карти, възлизащи средно на над 9000 долара.“
  5. „Неправедният взема назаем и не връща, а праведният проявява благоволение и дава дарове.“ (Псалм 37:21) Някои гледат на обявяването на фалит като на лесен начин да се освободят от задълженията си. От друга страна, онези, които ценят взаимоотношенията си с Бога, не само съвестно изплащат дълговете си, когато са в състояние да го направят, но и щедро дават от притежанията си.
  6. „Бях млад и вече съм стар, но не съм виждал праведен човек да бъде изоставен, нито потомците му да просят хляб.“ (Псалм 37:25) Тези думи били записани от Давид, който понесъл несправедливо отношение. Години наред той бил беглец, като понякога живеел в пещери и търсел убежище в чужди страни. Накрая Давид станал цар на древния Израил. През живота си той от опит се убедил колко верни са гореспоменатите думи.
  7. „Повече щастие има в даването, отколкото в получаването.“ (Деяния 20:35) Тези думи били изречени от най-великия човек, живял някога. Заради радостта, която го очаквала, Исус използвал живота си на земята в служба за другите. Сега той се радва на безсмъртен духовен живот на небето отдясно на „щастливия Бог“ Йехова. (Евреи 12:2; 1 Тимотей 1:11)

Няма по-важна цел в живота ни от това да подражаваме на примера на Исус, правейки всичко според възможностите си да служим на другите. Несъмнено ще се съгласиш, че е по-добре да пестиш разумно, за да можеш да проявяваш щедрост, отколкото да харчиш егоистично.