Технологично бижу за 5 млн. лв. чисти водите от завода на „Пиринско пиво” в Благоевград, производственият директор на „Карлсберг” И. Перич: Бирата е по-полезна от ябълка, пием пиво, но отговорно

Ново технологично бижу за 5 млн. лв. ще се грижи за пречистването на отпадните води в пивоварната на “Пиринско пиво” в Благоевград. Съоръжението работи на пълна пара, използвайки най-модерната технология в Европа и е гордостта на „Карлсберг”-България. Откриването на пречиствателната станция, което беше украсено от богата музикална програма, уважиха областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, зам.-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, зам.-кметът по строителството на Благоевград Янко Янков, управителят на ВиК – Благоевград инж. Росица Димитрова, производственият директор на „Карлсберг” Иванка Перич, главният изпълнителен директор Деян Беко, Ненад Яковлевич – вицепрезидент развиващи се пазари в „Карсберг груп” и др.

„Пречиствателната станция за отпадни води е нашата технологична гордост. С радост мога да кажа, че имаме една от най-модерните станции за пречистване на отпадните води. Иновацията е анаеробен биологичен реактор, известен като BIPAQ IC реактор, който позволява биологично третиране на 100% от отпадната вода на завода чрез естествена циркулация, с което оптимизираме употребата на природни ресурси. Това бе нашето основание да използваме биогаз при загряването на отпадната вода, който е де факто продукт от процеса на пречистване. По този начин осигуряваме една независима система.

В пречиствателната станция всички съдове са затворени и са с централна система, завършваща с биофилтър, който намалява и неприятната миризма, характерна за всяка пречиствателна станция“, сподели Иванка Перич.

„Направените инвестиции в това модерно съоръжение възлизат на 5 млн. лева. „Карлсберг”-България и „Пиринско“ имат традиции в грижата за природата в града и региона. С подкрепата на „Пиринско“ са реализирани няколко проекта в НП „Пирин” и НП „Рила”, благодарение на които са поставени нови табели и знаци, подновени са кътовете за отдих. Инициативата ни „Реновирай градинката в квартала“ бе много успешна през изминалата година и през 2017-а тя продължава с грижа за освежаване и подобряване на публичните градинки и междублоковите пространства в Благоевград.

С радост днес може да кажем, че „Пиринско“ е бирена марка номер едно на България през изминалата една година. За първото тримесечие на 2017 година тя постигна 17,2% пазарен дял в обем от общия бирен пазар в страната. В същото време „Карлсберг България“ е най-бързо развиващата се бирена компания у нас.

С новата пречиствателна станция продължаваме да доказваме ангажираността си към природата и околната среда“, допълни Деян Беко, управляващ директор на „Карлсберг България“.

Иванка Перич сподели специално за „Вяра”: „Не вярвайте, ако ви казват, че бирата е течна баничка. Бирата е най-полезната напитка. Тя е по-полезна от ябълката. Бирата и виното в умерени количества са полезни за хората. Умереното количество зависи от теглото. За дамата е препоръчителна до половин бутилка, най- много една бутилка. Бирата има антиоксидантно действие и води до намаляване на теглото, съдържи витамини от група Б и е пълна с основни минерали. В нея има повече полезни вещества, отколкото в някои плодове и зеленчуци като диня, пъпеши, моркови, ябълки. Пивото неутрализира и токсините в тялото. Ние пием бира, но отговорно. Гордеем се, че „Пиринско” е бира №1 в България.”

Биреният гигант осигурява работа на над 100 души в Благоевград и още 500 в заводите в цялата страна.