Инспекцията по труда влезе в мините в Бобов дол, директорът инж. Златински: Заплатите са забавени с ден-два, има напредък при изплащане на ваучерите

Миньорите прекратиха спонтанния протест след обещанията да получат парите си

1397 нарушения при 451 проверки са установили до май трудовите инспектори в Кюстендил, актове за около 70 000 лв. са съставени на 3 обувни фирми в Дупница

Трудовата инспекция в Кюстендил изпрати проверка в мините в Бобов дол. Информацията потвърди директорът на инспекцията Валентин Златински. Според него става дума за забавяне на заплатите с ден-два.
„За последните години се подобриха значително условията на заплащане на миньорите, преди ваучерите за храна се бавеха с 4 месеца, сега с 2. Напредъкът е бавен, но го има, има прогрес. В цялата система на въгледобива ваучерите за храна вървят заедно със заплатите. Ние установяваме, че са забавени и сме издали предписания. Те ще бъдат изплатени в най-кратък срок. В момента проверяваме и организацията по изплащане на заплатите”, каза Валентин Златински.

Днес миньорите от Мини „Открит въгледобив“ – Бобов дол стартираха протест, който обаче беше прекратен още следобед, след като са получили уверения, че до края на деня ще получат по половин заплата за месец март, съобщиха синдикалисти.

Подземни работници от нощната и от първа смяна започнаха спонтанен протест сутринта пред централното управление заради забавени плащания.

И тази година ще продължат проверките за законосъобразно наемане на работници в сферата на земеделието. „От миналата година активно започна да се прилага еднодневният договор. Земеделците имат възможност и да сключват трудови и срочни договори, така че апелирам те да се постараят да го направят. Нямаме движение по закупени и регистрирани еднодневни договори. Засега са 100 за цялата Кюстендилска област. При тях особеното е, че лицата, които се възползват от тях, не губят социалните си придобивки“, обяви инж. Валентин Златински.

1397 нарушения при 451 проверки са установили за първите четири месеца от годината трудовите инспектори в Кюстендил, информира още Валентин Златински. 150 от проверките са по контрол на направени предписания.
732 нарушения са установени по здравословни и безопасни условия на труд – 662 по трудовоправни отношения. Нарушенията, свързани със забавени заплати, непълно изплащане на възнагражденията, заплащане на нощен труд и други, са 113.
Дадени са 1349 задължителни за изпълнение предписания, 59 административни актове, от тях 44 по трудовоправни отношения. 65 са издадените наказателни постановления, които са малко повече, тъй като има останали и от миналата година на обща стойност 42 000 лева.
Актове за приблизително 70 000 лева са съставени на 3 обувни фирми в Дупница. Основните нарушения там са неизплащане на заплати и неспазване условия за безопасен труд.
2575 предприятия са заявили дейност за настоящата година в Кюстендилска област след подадени декларации. На този етап няма постъпили уведомления за масови съкращения от предприятия в региона.