Босът на “Рилецо” инж. Петър Георгиев изумен: От БФБ ме глобиха с 800 лв.! Това е смешно, та аз давам по 800 000 лв. за баскетбол всяка година

Ще се погрижа на Владимир Цеков това да му е последният подпис като съдия, закани се президентът на самоковци

Войната в родния баскетбол взе да придобива застрашителни измерения преди решителния пети сблъсък (днес от 18,00 ч в Правец) от полуфиналната серия между шампиона “Лукойл Академик” и един от най-стойностните отбори през новия век у нас – “Рилски спортист”.

След скандала в “Арена Самоков”, когато съдиите изгониха от паркета играча на домакините Николай Стоянов без видима причина, сега Дисциплинарно-административният съвет към федерацията одруса с 800 лв. президента на “Рилецо” инж. Петър Георгиев. Причината – отправени заплахи от Георгиев към арбитрите на почивката на мача.

“Съдиите са едни от хората, които развалят баскетбола. Те са причината да няма баскетбол в България. Моите думи бяха: Г-н Цеков, не говоря за Вас, но тези двете момчета, които са по-млади от вас и не знам дали са играли баскетбол, ако продължават да свирят така второто полувреме, не поемам никаква отговорност какво би се случило. Аз не мога да озаптя хората, които виждат как свирите. Това не е заплаха, а загриженост за тяхното здраве”.

“Това е единственото, което съм казал и го повтарям сега. Заклевам се за това, което съм казал. Ако за това ще ме наказват, аз ще платя не толкова, колкото са ме санкционирали, а двойно, само ако накажат един съдия с 2 лв. и му напишат срещу името, че той не свири правилно и не разбира от баскетбол.

Нямам понятие как може да се случи това нещо и кой го прави така, че в два мача само ние да сме глобени. Тони Дечев (б.а. – треньорът на “Лукойл”) влиза на центъра на игрището и него не го санкционират, след като са го предупредили. Това да напише този Владко Цеков, който се е подписал собственоръчно. Може би това ще му е последният подпис като съдия. Това означава, че ще направя всичко възможно тези момчета повече да не се занимават с баскетбол. Поне това, което зависи от мен.

Която и да е съдийска тройка, тя свири по един и същ начин. Не знам как да коментирам това. Човек от Ботевград (б.а. съдията Иван Маринов) да свири на отбор от Правец, е все едно човек от Боровец да свири на отбор от Самоков”, изрази острото си недоволство оръжейният бос и продължи: “Съдийската колегия се ръководи от един човек, за когото нямам думи. Преди 2 години съм писал писмо до федерацията да го отстранят и нямам отговор от там. Той всъщност не е отстранен. Говоря за Стефан Станев. А те сега ще ме наказват заради някакви… да не казвам точна дума, които въобще нямат нищо общо с баскетбола. Или са корумпирани, или не разбират от баскетбол!”

“В петата среща очаквам да дадат купата на “Лукойл Академик” и да не се играе повече баскетбол в България. Как може всички да са свидетели какво се случва на игрището и да наказват мен. Човек, който от 20 години дава пари за баскетбол. Всяка година в Самоков по 250 деца тренират този спорт. Как не им е неудобно да пишат срещу мен и да ме наказват с 800 лв. Аз не 800 лв., а 800 000 лв. давам. Тези 800 лв. ще отида официално да ги връча на Владко Цеков пред Народното събрание”, завърши Петър Георгиев.

На снимката: Един от най-уважаваните ръководители в баскетбола у нас инж. Петър Георгиев е бесен след поредната несправедливост.