Султанка Петрова: 150 000 ТЕЛК решения са фалшиви

„В момента около 150 000 ТЕЛК решения не отговарят на изискванията.“ Това разкри зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова. Тя коментира и поседните случаи на агреси. Агресията се натрупва в годините и вече ескалира. Ако искаме да решим този проблем, трябва да намалим агресията в обществото. Тези проблеми трябва да се решават комплексно, съвместно чрез специалисти и родители смята тя. По думите й в образователната система тези случаи се прикриват, а те трябва да е така. „Нужни са професионално подготвени кадри, които да помогнат на тези деца“, категорична бе тя. Петрова коментира и скандала с нацистките поздрави на нейни колеги. „Изключително обидно е поведението на някои наши колеги. Аз съм председател на женската организация във ВМРО и не толерирам това. Понякога човек прави грешки, но по-важно е те да не са фатални. Това не може да се заличи и промени. И двамата си поеха тяхната отговорност“, каза Султанка Петрова.

Демографската политика е един от акцентите на правителството. Радвам се, че ще работя за справяне с нея. Трябва да вървим в няколко посоки. Ниската раждаемост – тук трябва да имаме добра политика, за да мотивираме младите да имат работа, да остават в България и да раждат деца. Трябва да разработваме регионална демографска политика, която да е полезна за хората, те да са мотивирани да създават деца, убедена е зам.-социалната министърка.

Междувременно стана ясно, че от днес всички ТЕЛК-ове в страната преустановяват работа и нямат право да издават решения за намалена работоспособност.

Причината е, че методиката, по която лекарските комисии работят, е била свалена от Върховния административен съд, а нова изготвена няма. Това съобщи за Дарик д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК София. Тя допълни, че проблемът трябва да се реши в спешен порядък, за да може ТЕЛК-овете да възобновят дейността си.

„От петък има решение на административния съд, с което се отменя административната уредба, с която ние работим. Тоест, от днес ние не можем да издаваме експертни решения с процент намалена работоспособност или вид и степен на увреждане. Всички хора, на които предстои освидетелстване и съответно пенсия, ще останат без пенсия, ако много бързо не бъде решен въпросът”, посочи д-р Холевич.

В момента от здравното министерство търсят спешно решение на проблема. Не е ясно обаче колко хора ще засегне той.

„Сега, ние от сдружението, заедно с национално представителни организации на хората с увреждания, сме внесли днес в Министерството на здравеопазването цялостен законопроект за реформа в експертизата, включително и за промени в действащата наредба за експертиза, която в общи линии съответства на всичко, което е обжалвано. Направили сме го без да знаем, че е или ще бъде обжалвано,” добави Холевич.