Самоковци подадоха сигнал до в. ”Вяра”: Работници на Димитър Лобутов санират в пороя бл. 19 в жк ”Самоково” за 465 500 лв. без каски и трудови договори,  Мартин и Александър изкрещяха от 5-ия етаж: Скелето ни пази

От фирма „Лобутов” ЕООД  не са ни дали каски, 3-ма от Стрелча не дойдоха на обекта заради неизплатени суми, момчета без каски са на надница 50 лв., разкриха работници

Отговорникът Г. Иванов: Нередности няма, всички строители са на договори

 

“Работници санират блок 19 в кв. “Самоково“ без каски, без предпазни въжета, без жилетки. Гледката им предизвиква ужас, имаме чувството, че всеки момент може да стане някоя трагедия. Освен това разбрахме, че има наети хора, които нямат трудови договори”, оплакаха се в редакцията на в. „Вяра” жители на блока. Те са шокирани и от гледката, на която се натъкнали преди дни – под проливния дъжд по скелетата, намиращи се на по няколко метра височина, имало хора без обезопасителни колани. „Тези строители са изложени на опасност. Рискуват живота си. Някой може да пострада така, както се случи преди време в други градове, още помним смъртния случай в Благоевград. Фирмата изпълнител има ли всички необходими сертификати за качествена, безопасна работа и контрол на отпадъците? – питат в сигнала си в редакцията на в. „Вяра” живеещи в блока.

Санирането извършва фирма „Лобутов” ЕООД с управител на дружеството и изпълнител на обекта Димитър Лобутов. Според официалната информация обществената поръчка за въпросния болк по Национална програма за енергийна ефективност е сключена с договор от 29.09.2016 г. между кмета на община Самоков Владимир Георгиев и изпълнителя „Лобутов” ЕООД с управител Димитър Лобутов. Ремонтните дейности по блока са на стойност 465 500 лв. без ДДС. Цената за изпълнение на инвестиционното проектиране е 22 900 лв. без ДДС и цената за изпълнение на авторския надзор е 3700 лв. без ДДС.

Репортери на вестника на място се убедиха, че на обекта наистина има работници без каски и средства за обезопасяване. На покрива видяхме около 5-има работници без каски, по скелето имаше 8 души също без каски. Общо на обекта бяха около 13 души. Работниците споделиха, че част от техните колеги не са дошли на обекта да работят, понеже не са си получили към момента договорените финансови средства от управителя на фирмата. „Трима от работниците са от Стрелча, на които Лобутов  им е подсигурил квартири и сключени договори“ – споделиха още работниците, но пожелаха имената им да останат в анонимност.

По думите на работниците изпълнител на външната топлоизолация на блока е същата фирма, представлявана от Димитър Лобутов. Информационната табела на обекта липсваше, от която да стане ясно кой е координатор по безопасността и здравето, на кого е поверен строителният надзор, кои са техническите ръководители и т.н.

Работещи на строителната площадка посочиха като отговорник Г. Иванов, който беше на обекта, но той не пожела да коментира ситуацията. Единствено заяви: “Няма такова нещо като въпросните оплаквания на живеещите. Всичко е наред, всички работници си имат трудови договори.“

Потърсихме и управителя на фирмата Димитър Лобутов за коментар, но и с двата номера нямаше връзка. Лобутов запазва правото си на отговор. Някои от работниците бяха силно притеснени и опитаха да се скрият от камерите на екипа ни. „Моля ви да не ни снимате. Правим най-доброто, на което сме способни”, казаха те.

Мартин и Александър пък, провиквайки се от 5-ия етаж, заявиха, че са без каски, понеже скелето над главите им служело за каски. На въпроса имат ли сключени договори и защо са без каски на обекта, ето какво заявиха работниците: „Не са ни дали каски от фирмата. Друг работник пък сподели: “Аз съм се пазарил да работя на квадратен метър, засега уговорената сума си я получавам, а тези момчета, дето са без каски, са на надница 50 лв. на ден. А за работниците към Лобутов – не знаем за тях, те са на покрива. Ние извършваме архитектурни дейности и конструкция. По принцип смяната на дограмата е 10 см. Слагаме и топлоизолация. Там, където например е поставена топлоизолация, върху нея се слага само 5 см. Дограмата, която се подменя, е 5-камерна. Работим по схема.“

Работник, който се представи за Георги, сподели: “Аз съм отскоро на работа във фирмата с тримесечен трудов договор съм, после оставам без работа.“

Договор за гаранция на изпълнение от фирмата с всяко домакинство разбрахме от жителите на блока, че не е предоставен. „Всички ангажименти по осигуряване на безопасен труд трябва да се поемат, без значение дали собственикът на сградата е физическо лице пред закона, или фирма, като няма причина някой да бъде освободен от тази отговорност”, допълват жители на блока.

Строителни експерти изясниха: Ако се създава опасност за населението, изпълнителят на поръчката трябва да обезопаси периметъра и да сложи указателни знаци на тротоара, с които да покаже ясно, че там се извършва ремонт или разрушаване на сграда. Това е важно за случайните минувачи и предотвратява евентуални инциденти с падащи предмети. Изпълнителят на обекта е длъжен да подсигури лични предпазни средства на работниците, ако е наложително, и колан с въже.

Според хора от бранша, в повечето случаи собствениците на сгради наемат строителни бригади на устен договор или просто обсъждат помежду си какво трябва да се свърши и колко ще се заплати за тази услуга. Но дори и при този вариант това не ги освобождава от отговорност да подсигурят защитена работна среда.
Жителите на блока питат: „Краде ли се при изпълнението от некачествени материали, от калкулиране в стойността на извършените ремонти на вече направеното от самите собственици саниране и закупена от тях дограма и т.н.? Вероятно поне 30% от така наречените СМР ще бъдат фалшиво отчетени. Понеже вече са били извършени от самите собственици.
Тази ситуация се знае, но за нея няма разписан прецизно ред как да не се дублира като стойност онова, което вече е вложено от самите нас. Дума няма как да не се отчита всичко заедно и в един кюп – и действителната работа, и наследеното саниране, направено от собственици“ – коментират жители от блок 19-и.