Празникът на Светите братя в Перник за втори път мина под знака на книгата

 

Вчера Перник грейна с празнична украса за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Красивите експонати, монтирани в центъра на града, бяха направени от възпитаниците на VI СУ „Св. св. Кирил и Методий“. За пореден път Перник става по-красив и по-колоритен, със специално изработените букви от азбуката, по които има мотиви от български шевици във връзка с празника.

И една нова традиция се налага в общината – за втора поредна година Денят на Светите братя започна с парад на книгата, в който се включиха 23 представителни блока на ученици от всички училища, намиращи се на територията на Общината.

Шествието се предвождаше от мажоретния състав на VІ СУ „Св.Св. Кирил и Методий”. След него бяха официалните лица, начело на които беше кметът на община Перник Вяра Церовска и екипа й , народните представители д-р Александър Александров, Станислав Владимиров и Любомир Бонев, областният управител Ирена Соколова, председателят на ОбС Иво Савов и общински съветници.

Официалните лица присъстваха на издигането на националния флаг на площад „Кракра”. След това пред погледите на многобройната публика бе извършено щафетното предаване на символното „Знаме на знанието“ от представителите на Випуск 2017 на Випуск 2018.

„Денят на Светите братя Кирил и Методий е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, непреходен символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност. Празникът, който винаги ще ни връща при първата ни прочетена книга, при първата ни написана дума“, с тези думи се обърна към перничани кметът Вяра Церовска.

„Днес, повече от всеки друг ден, искам да благодаря на българските учители и просветители. На хората посветили живота си на мисията да проправят път и да откриват нови хоризонти пред бъдещите поколения, изграждайки ги като личности!

А Вие, ученици, уважавайте своите учители и ценете българския език. Вие сте силата, енергията и надеждата за успеха и бъдещето на България. Пожелавам Ви смели мечти, да бъдете уверени в способностите си и готови да приемате предизвикателствата на времето” заяви още в поздравителното си слово кметът Вяра Церовска.

След дефилето започна празничен концерт, в който участваха художествени колективи от Обединения детски комплекс и изпълнители от пернишките училища, победители в конкурса „Талантите на Перник”.

По-късно нa cpeщa-ĸoĸтeйл в Двopeцa нa ĸyлтypaтa бяха oтличeни дeйци нa oбpaзoвaниeтo, ĸyлтypaтa и жypнaлиcтиĸaтa. Наградите ще връчи лично кметът Вяра Церовска на Перник.