Министър Нанков: Изграждането на магистрала “Струма” край Благоевград- Крупник изостава с 8-ем месеца, ще я завършим през 2023 г.

Общата цел е изграждането на автомагистрала „Струма“ да приключи до декември 2023 година, каза днес в рамките на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че ако това стане факт, България няма да връща средства, отпуснати по европейски програми.
Министър Нанков посочи, че най-сложните участъци са от Благоевград до Крупник (лот 3.1), където попада тунел Железница, и от Крупник до Кресна (лот 3.2). Министърът обяви, че след компрометирането на предишната поръчка за лот 3.1 заради изчезнали документи, ще бъде обявена нова.
Николай Нанков обясни, че изграждането на отсечката от Благоевград до Крупник изостава с осем месеца и това е причината участъкът да се раздели на три части, като амбицията е срокът за завършване да се намали с 400 дни до 1000 дни.

За лот 3.2 от Крупник до Кресна все още не е одобрена тръжна процедура, като за него няма и одобрение за финансиране по програмата „Съвместна помощ за подкрепа на проекти в европейските региони“ (JASPERS). При това положение при най-оптимистичния сценарий избор на изпълнител може да има в средата на следващата година.
Общата дължина на магистрала „Струма“ е 150 километра, като до момента са изградени малко над 86 километра.