Доц. Д. Недин хвърли в шок ОбС – Дупница: Не знам какво е финансовото състояние на болницата, отвсякъде ме заливат фактури

Недин заяви на сесията, че лечебното заведение е броило 70 000 лв. на адвокатска кантора от Кюстендил, има глоба от 10 000 лв. за закриването на хемодиализата, а за ремонти са дадени 110 000 лв.

Ексуправителят Р. Тимчев отговори: Без юристи не може, хонорарите бяха 800 лв. на месец, за ремонти са отделени 70 000 лв., с които купихме и легла

01-02-344

70 000 лв. на адвокатска кантора от Кюстендил за правно обслужване са изплатени от общинската болница в Дупница. Нито един адвокат от тази фирма обаче не е стъпвал в болницата – лечебното заведение през този период многократно е наказвано за нарушения към Здравната каса и от Изпълнителна агенция „Медицински одит” и има купища глоби. Това обяви от микрофона на сесия на ОбС управителят на общинската болница доц.д-р Димитър Недин, който буквално хвърли в ужас съветниците с изявлението. „Аз не зная какво е финансовото състояние на болницата. Издирвам неосчетоводени фактури, изненадват ме нови, други пък липсват”, вдигна рамене д-р Недин и добави: „Всеки ден идват неплатени фактури от миналата годината за неотложни пращания към държавни институции – глоби и други.

01-02-6-d-nedin

10 000 лв. е само глобата за закриване на хемодиализата, тъй като отделението не е закрито по законоустановения ред.”

„Над 110 000 лв. са хвърлени за ремонт, а болницата е в окаяно състояние”, изстреля от микрофона бившият зам.-управител на болницата и съветник д-р Кирил Кирилов.

„Болницата е на автопилот, тя е класика в жанра за некадърно управление”, каза общинският съветник от ГЕРБ д-р Матей Попниколов, шеф на хирургията в частната болница в града.

„До общинската болница работят две аптеки, в Дупница са общо 25. Питам защо в болницата не се открие аптека, която да влезе в конкуренция с трите частни, които работят пред хирургичния блок. Защо болницата е с нефункциониращ медицински център, при положение че с центъра и аптеката болницата може да се стабилизира, при това здраво? Хирургично отделение с 44% използваемост на леглата през 2016 г., гинекологично отделение с 20%. В национален мащаб такива отделения се закриват. Здравеопазването в Дупница е на изключително добро ниво. В никой град в България няма толкова много здравни заведения. Ние имаме две многопрофилни болницата, 7 медицински центъра за доболнична помощ. В областния град са само два. Хората имат избор. В столицата само през последните 6 години са открити 96 многопрофилни болници. Националната политика е насочване на пациентите в тези болници. Нека загърбим политиката и да решим проблемите, за да не стане така, че от два стола да седнем на земята.

01-02-54

В Дупница няма нито едно добре работещо общинско дружество. Избрахме управители без програми за управление”, добави още Матей Попниколов.

Освен това на сесията стана ясно, че в касата на болницата вече са постъпили договорени 100 000 лв. от общината като кредит. Те трябва да помогнат на болницата да оцелее, докато получи банков кредит от 500 000 лв.

Кметът Методи Чимев много се ядоса на изявлението на д-р Недин и заяви, че един месец е достатъчно време за управителя да вникне във финансовото състояние на дружеството и даде съвет: „Крайно време е управителят и завеждащите отделенията да заработят в екип, а не да са изолирани един от друг”. Той намекна, че е трябва заместник-кметът Олга Китанова да се освободи от бумагите на болницата, с които в момента се занимава.

Силно впечатление направи отсъствието на общинския съветник Костадин Костадинов, който се набива на очи, тъй като постоянно взема думата на всяка сесия. Костадинов е шеф на икономическата комисия в ОбС и затова отсъствието му точно на заседанието, когато се гледат финансовите отчети на всички общински дружества – ГУМ, ВиК, болницата, „Паркинги и гаражи”, „Общински пазари”, Счетоводната къща, Ученическо хранене, изглеждаше странно. Така отчетите минаха в абсолютна тишина.

„Случайно ли е това”, питаха се присъстващите.

В деловодството на общината Костадин Костадинов е представил уведомление, че ще отсъства, без да посочи причината, установи проверка на вестник „Вяра”. Любопитна подробност беше фактът, че на сесията присъства най-големият душманин на Костадин Костадинов – председателят на „Да, България” – Дупница Любомир Авджийски. Той се провиква от място с все сила: „Кой назначи Тимчев?”. Авджийски беше скастрен от председателя на ОбС Емил Гущеров, че не може да прави изказване в залата, още по-малко да се провиква.

Екскметът Пламен Соколов направи шокиращо изказване. Той се обясни в любов на Любомир Авджийски, като му поднесе комплимент: „Много симпатичен млад мъж. Всички трябва да вземем болницата присърце като него”.

Припомняме, че Соколов и съпругата му бяха единствените, които излетяха от болницата след смяната на властта там, тъй като стана ясно, че са били на договори с по 1000 лв., без да се мяркат.

01-02-timchev

На редакционния телефон след сесията се обади Росен Тимчев, който отвърна на нападките по негов адрес: „Болницата имаше договор за месечно абонаментно обслужване на стойност около 800 лв. с адвокатска кантора от Кюстендил. Ползвали сме и услугите на адвокат от Благоевград. Имало е необходимост по много трудови казуси, запори и дългове и т.н. Ако сегашният управител може без юристи, нека го направи, но щетите за болницата ще са огромни! Това е търговско дружество и не може без добри юристи да работи нормално. Освен това не чух доц. Недин да коментира консултантите, назначени да „съветват“ бившия управител д-р Миков. Не чух и коментар по договорите с външни анестезиолози за големи суми. Дано не е двоен аршин! Аз също съм получавал стари фактури от предишното ръководство, но не съм ревал публично колко ми е трудно. Това е част от ежедневието на всеки управител. Ако има претенции към извършвани дейности, доц. Недин има право да оспорва каквото намери за нужно – аз съм правил това без излишен шум. Повече действия и по-малко приказки ще са по-полезни за болницата. След като сам си призна на сесията публично, че не е наясно с финансовото състояние на болницата, съветвам доц. Недин да се запознае внимателно, преди да говори неверни неща. Аз пръв сигнализирах, че д-р Миков поема поста, без направени протоколи и описи на документацията. Отговорността за липсващи документи е на тези, които разбиваха и сменяха брави през месец декември 2016 г. – д-р Владислав Миков и д-р Крум Бонев.

Лъжа е, че за ремонти в болницата са хвърлени 110 000 лв. Сумата за ремонта на АГ и детското отделение е не повече от 60-70 000 лв., като в тази сума влиза купуването на нови легла, смяна на ел. инсталацията, мазилки, дограма и т.н. За посочената глоба от 10 000 лв. чувам за първи път, тя е несъстоятелна. Недин трябва да я обжалва, при това веднага, спазени са всички условия.

Междувременно стана ясно, че бившият управител на болницата д-р Владислав Миков яхна лъскав мерцедес Е класа. Преди да стане болничен директор, д-р Миков караше очукан стар мерцедес от средата на 90-те.”

01-02-avdjiiski-30_o