12 г. затвор за наркодилъра Юлиян Филипов, глобиха го 70 бона заради амфетамин за над 900 000 лева

Пернишкият окръжен съд призна 44-годишния подсъдим Юлиян Филипов за виновен за държане на наркотици. Наказанието от 12 години лишаване от свобода ще бъде изтърпяно при първоначален строг режим. Филипов ще трябва да плати и 70 000 лева глоба.

Престъплението е извършено на 27 юни 2014 година, когато агенти на ДАНС задържаха 30 кг таблетки амфетамин. Спецакцията тогава е проведена под ръководството на Окръжна прокуратура – Перник. При извършените оперативно-следствени действия са иззети 30 броя прозрачни найлонови плика с общо тегло 30 кг, съдържащи бели таблетки амфетамин (около 180 000 броя), с лого на „Каптагон”. Дрогата бе намерена по време на транспортирането й в багажника на автомобила, управляван от подсъдимия. Филипов не е притежавал надлежното разрешително за високорисковото наркотично вещество. Точното общо тегло на дрогата е 30 008,29 грама с процентно съдържание на активен компонент – амфетамин 6,2%. Общата стойност на намерения наркотик според експертите е в размер 900 248,70 лв. А целта, както става ясно в съда, е била разпространение. Тежкото наказание на Филипов е наложено именно заради особено големите размери на наркотичното вещество, които след постановяване на присъдата и влизането й в сила ще бъдат унищожени.

Подсъдимият ще трябва да заплати в полза на ДАНС 885,65 лева, представляващи направени разноски в досъдебното производство и в полза на ОС-Перник сумата в размер на 60 лв., представляваща направени разноски в съдебното производство.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред САС в 15-дневен срок.