Дупничанки и бобовдолки учиха 86-годишната Петра Янчева от Делчево да пийва ракия, бабата: Кметът на Гоце Делчев Вл. Москов е златен човек, чисто е, в селото няма бандити и кражби

 

Пламен Петров развесели групата с гайдата си, пя любовни песни за истински мъже

Семейство Малинка и Илиян Илиеви от Дупница потопиха в магията на гоцеделчевското село Делчево над 50 екскурзианти от Дупница, Бобов дол и околните села.

Владимир Москов и Иван Панайотов

Най-възрастната жителка на етноселището, което се извисява на 1500 метра надморска височина – 86-годишната Петра Янчева, посрещна групата неволно на площадката пред къщата на кмета Иван Панайотов. Гостоприемната баба упъти туристите към най-хубавите механи, разказа историята на селото и сподели подробности от живота си.

„Тук знаем как да посрещаме гости, през ден-през два виех прочутата делчевска баница, обличах се в народна носия, сега нямам сили, но имам приятелки в самодейния състав. Те имат китки от песни и танци. Това си е задължителен концерт при нас.

Пламен Петров развесели групата с гайдата си.
Катя и татко й Илия Илиев

Правим го с обич към нашите гости. Допреди две-три години идваха много повече туристи от цял свят. Тук всяка баба знае по три-четири думи от всеки език. Останахме за съжаление 40-45 души най-много и всички сме възрастни. Младите гиди-гиди, кой накъде види. Сега всички баби и дедовци разчитаме на кметския наместник, ето тука живее Иван Панайотов, грижи се за селото.

Баба Петра
Кирил Атанасов, Камелия Атанасова, Пламен Петров и Катя Петрова

Два пъти в седмицата ни докарват хляб от Гоце Делчев. Тамошният кмет Владимир Москов също полага грижи, селото блести от чистота. Пометено, кофите чисти, кражби няма, бандити няма.

И Иван Панайотов, и Владимир Москов са много добри управници и човеци“, разказа като истински екскурзовод, подпряна на бастун, колоритната баба. Дамите от Дупница и Бобов дол я слушаха в захлас и в един глас я попитаха – Пийваш ли ракийка, ядеш ли месо, как си стигнала така близо до 100-те, – О не пия ракия, не обичам месо, хапвам си постно, пийвам и лекарства, за това-онова, но ракия не. Цял живот съм работила в ТКЗС-то, малини, картофи, градини, сега не работя, не мога, ни ракия пия. Не пречи, бабо, ракията не пречи, вземай я за домашните болести по 50 грама вечер, наставиха я екскурзиантките. Бабата разказа, че най-посещаваната къща хотел е Шапковата. Повечето от къщите са празни, но не се продават. Тук плодовете, зленчуците са чисти, гостите може и сами да си сготвят и кози да доят и овчици, стига да имат желание, стока имаме, хвалят се местните, които дават под наем стаи за гости срещу 10-15 лева на вечер, а в по-луксозните като тази на кмета нощувката върви по 20-25 лева.