Шефката на съда Мая Банчева и зам.-министър Ахладова откриха новата Съдебна палата в Петрич, ремонтирана е за 1,230 млн. лв.

 

Новата Съдебна палата в Петрич бе открита на официална церемония. Зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова съобщи, че стойността на цялостната реконструкция на сградата е 1,230 млн. лв., от които 1,216 млн. лв. са преведени по решение на Министерския съвет. Неврокопският митрополит Серафим освети новата Съдебна палата, а лентата прерязаха съдия Мая Банчева, Димитър Узунов от ВСС, кметът Димитър Бръчков и зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Председателят на РС-Петрич Мая Банчева развълнувано сподели, че така се сбъдва дългогодишна мечта на магистратите. Банчева припомни на присъстващите, че преди повече от 15 години е стартирал процесът по търсенето на подходяща сграда за Съдебна палата. През декември 2012 година Министерският съвет е закупил нова сграда за нуждите на съда в Петрич. През есента на 2015 г. започва и строителната дейност. “Считам, че новата сграда е плод на общи усилия, които са доказателство, че когато всички институции работят в синхрон, се постигат високи резултати”, каза районният съдия. Представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов посочи, че колегите му в Петрич заменят една морално остаряла сграда с нова реконструирана според съвременните изисквания на правосъдието. Кметът Димитър Бръчков също поздрави работещите в Районен съд и Районна прокуратура.

Извършена е цялостна вътрешна и външна реконструкция, обособени са нови помещения, направено е пълно газифициране, изградени са асансьори и монтирано видеонаблюдение. В сградата ще работят всички служби на Районния съд, Районната прокуратура и следствието. Съдът ще разполага с четири заседателни зали. Всяка една от тях е озвучена и оборудвана. Петрич нюз.