Петър Георгиев скочи срещу нищожните пари за спорт в Самоков: Общината не прави достатъчно, от 22 000 лв. субсидия за баскетбола връщам 18 бона за наем на зала

Петър Георгиев

 

 

За клуба по баскетбола се дават 22 хил. лв.  за годината, а 18 хил.лв. от тях ги връщам като наем за спортната зала, която ползваме, заяви общинският съветник и председател на клуба Петър Георгиев на ОбС сесия в Самоков. Изказването му бе по повод нищожните средства, заделени за спорта, след като съветниците гласуваха докладна от кмета Владимир Георгиев относно приемане на нов Правилник за условията и реда за субсидиране на дейностите на спортните клубове и експлоатация на спортните обекти и съоръжения в община Самоков. Васил Зашкев също подкрепи Георгиев, че парите за спорт са срамно малко.

Васил Зашкев

„Средствата, които се отделят за спорта в община Самоков, не са достатъчни. Може да се помисли за малко повече пари в областта на спорта. Зимните спортове са емблемата на Самоков и благодарение на тях и на хората, които са поставили основите на всичко това. Определено това, което прави община Самоков за спорта, не е достатъчно. Ние в ОбС говорим и гласуваме за суми от 50-100 хил., като че ли са 5-10 лв., за какво ли не се гласуват средства, а за спорт да не можем да дадем и 10 хил. Знаем накъде отива и спортното училище, също трябва да се помисли за това, което е създадено в годините, – как може да го запазим и да го развием по-напред, а не да закриваме нещо, което е правено с много любов и средства от хората преди нас“, сподели Петър Георгиев.

В докладната записка са посочени мотивите за приемането на новия правилник – увеличаване броя на спортните клубове, действащи на територията на общината, поради регистриране на нови такива.

“Когато говорим за развитие на спорт, искам да кажа, че ние сме длъжница на спорта по отношение на финансирането. Тук липсва виждане за това кое как да развиваме. Основно значение за нашия регион имат зимните спортове. Ние завинаги ще си останем длъжници на зимните спортове, а и не само на тях. Зимните спортове са произвели в продължение на години редица достойни хора, а има хора, които с това си изкарват хляба. Да не говорим за разходите по оборудването, като при зимните спортове те са по-големи. След като ще бъде изготвена бъдеща стратегия, трябва да направим всичко възможно така, че да обединим приоритетите“ – заяви от своя страна и Васил Зашкев.