BMW Group използва тазгодишното издание на Concorso d’Eleganza Villa d’Este, за да разкрие BMW Серия 8 Concept – есенцията на едно модерно купе на BMW под формата на възхитителен дизайнерски прототип. Прототипът ще послужи като лакмус за бъдещия модел на BMW – BMW Серия 8 Купе, планирано за въвеждане на пазара през 2018 г. като част от най-голямата моделна офанзива в историята на компанията. В рамката на стратегията NUMBER ONE > NEXT BMW Group цели значително повишение на продажбите и оборотa в луксозния клас. BMW Серия 8 Купе ще играе важна роля при това. „При BMW цифрата „8“ винаги е маркирала върха на спортния дух и ексклузивността“, каза Харалд Крюгер, председател на Борда на директорите на BMW AG. „Бъдещото BMW Серия 8 Купе ще докаже, че високодинамичното поведение на пътя и модерният лукс могат да вървят ръка за ръка. Това е следващият модел при разгръщането на нашите предложения в луксозния сегмент и ще постави нови стандарти при купетата. С него ще затвърдим лидерската ни позиция в луксозния сегмент.“

Много от това може да бъде видяно още днес при BMW Серия 8 Concept. „С BMW Серия 8 Concept представяме нашата интерпретация на една изключително висококачествена машина за шофиране“, казва Адриан ван Хойдонк, старши вицепрезидент на BMW Group Design . „Това е един луксозен спортен автомобил, който олицетворява както безкомпромисната динамика, така едновременно с това и модерния лукс. За мен това е къс от чисто автомобилно очарование“.

 

Обемни повърхности в спортен силует отстрани

Поглед към детайлите разкрива две експресивно оформени характерни линии, които представят границите на игра на повърхностите, които сякаш са оформени от въздуха, излизащ от въздухозаборниците. След това погледът се насочва към силно оформените обеми над задните гуми. Цялата странична част насочва вниманието към нов аспект на компетентността на BMW при оформянето на повърхностите. Старателно моделираните детайли и плавните акценти подчертават атлетично оформеното тяло на BMW Серия 8 Concept. Ексклузивно разработеният цвят на лаковото покритие на каросерията Barcelona Grey Liquid – сиво-син тон с преливащи пигменти – оптимално разгръща езика на оформлението на повърхностите. Големи 21-инчови джанти със спортно ексклузивен дизайн с тънки спици и аероелементи създават визуална дълбочина и допълват впечатляващата странична визия.

Характерна и модерна задна част

 

И в задната част на BMW Серия 8 Concept доминира емоционалната работа с повърхностите. Задницата е ниска, с максимално усещане за широчина и много скулптурна работа. Задната част се характеризира с играта на обеми и линии, които идват отстрани и оформят задната част на автомобила. Мощните арки на калниците подсказват за динамиката и подчертават задното задвижване. Заострената пътническа клетка и ширината на колата придават особено силен акцент в тази област на автомобила.

Тесните и издължени задни светлини достигат силно встрани и свързват задната част със страничните панели. Самите задни светлини са под формата на L-образно крило, изпъкват от задната част и подчертават широчината и стабилната стойка на пътя. Тясната им форма придава на задната част много спортно и динамично излъчване.

Тъмният, загатнат дифузьор от карбон в долната част на задната броня придава лекота и спортен дух на графиката. Големите, трапецовидни ауспухови накрайници обгръщат задната част и подсказват за динамичното изживяване при шофиране.

Комбинация между динамика и лукс в емоционална форма в интериора

Интериорът е фокусиран върху най-важното: шофирането. След като водачът заеме мястото си зад волана, той е обгърнат плътно от усещането за един спортен автомобил. Всички повърхности и линии са насочени към водача и подчертават динамичната цялостна картина. Ясното графично структуриране на интериора се осигурява от творческото свързване на функциите в полета за управление, например на централните уреди, на средната конзола и на вратата.

Отличителните дизайнерски елементи в интериора са плавните преходи от арматурното табло към вратите и спортното, сякаш обгръщащо усещане на интериора. Това впечатление се подчертава от плавната връзка между средната конзола и арматурното табло, които заедно оформят центъра на интериора. Високата средна конзола, както и ниският център на тежестта на арматурното табло допълнително подчертават елегантното и спортно усещане за простор.

Интериорът на BMW Серия 8 Concept целенасочено залага на играта с контраста между емоция и техника, динамика и лукс. И докато формите подсказват за максимален спортен дух, подбраните материали говорят за ексклузивност и най-високо ниво на дизайн разработка. Така например всички елементи, които са в контакт с водача, са оформени изключително спортно. Ексклузивните спортни седалки са много елегантни: базовата структура е черупка от карбон, а тапицерията от най-фина кожа осигурява перфектно усещане при седене. Същото важи и за волана: спиците от шлифован на ръка алуминий са насочени силно към водача, анодираните в червен цвят лостчета за превключване напомнят за моторните спортове. Контрастът между алуминий и тъмна кожа подчертава луксозната елегантност до най-малките детайли.

Използването на кожа Merino в Dark Brown и Fjord White осигуряват висококачествена атмосфера в интериора. Акцентиращите повърхности от карбон и ръчно шлифованият алуминий поставят целенасочени контрасти и осигуряват спортно-техническо усещане. Освен това селекторът на трансмисията, както и iDrive контролерът от стъкло Swarovski с визия на опушен кварц допълват интериора по модерен и висококачествен начин.

 

Знак на бъдещето

 

BMW Серия 8 Concept показва какъв модел BMW със сходна визия ще бъде представен през идната година. BMW Серия 8 Купе ще гради върху успешната традиция на компанията в производството на луксозни спортни автомобили, като ще добави още един модел към съществуващата луксозна гама – истински автомобил от мечтите.

BMW Серия 8 Купе ще комбинира високодинамичното поведение на пътя и модерният лукс, като с това ще постави нови стандарти при купетата от луксозния сегмент.

 

Please follow and like us: