10 отбора ще мерят сили на Републиканското първенство по баскетбол за юноши в Перник, хасковлии, водени от майката на Григор Димитров – Мария

Денислав Захариев и Иво Иванов при откриването на състезанието

 

За четвърти път в продължение на четири дни Перник е домакин на Републиканското първенство по баскетбол за юноши. Стартът на спортното събитие беше даден в зала „Борис Гюдеров“ от заместник-кмета Денислав Захариев. Той приветства участниците и публиката с празника на детето и пожела успех на младите състезатели.

„За мен като зам.-кмет е изключителна чест да открия това състезание. Община Перник винаги е обърната към спорта, независимо дали е ученически, масов, или професионален. Въпреки финансовите затруднения кметският екип подкрепя спорта, защото той учи на дисциплина, вземане на решения, уважение към противника и те прави силен да превъзмогваш загубите“, сподели Денислав Захариев.

Той благодари на организаторите и учителите за това събитие. „Играйте и се забавлявайте, натрупайте спомени, създайте приятелства. И нека най-добрият да победи“, призова още Захариев.

Участниците в състезанието бяха приветствани и от името на областната администрация, в лицето на зам. областния управител Иво Иванов. Той благодари за поканата да бъде гост на Републиканското първенство по баскетбол.

„За мен е удоволствие, че Перник е домакин на това спортно събитие, защото градът ни има богата история и много успехи в този спорт. Наши спортисти са ни прославили в страната ни и из целия свят в европейски, световни и олимпийски игри. Спортът учи на морални принципи, които ни изграждат като личности“, каза Иво Иванов.

Участниците в Републиканското първенство по баскетбол за юноши

В състезанието участват 10 отбора от 8-и до 10-и клас, сред тях са и възпитаниците на Шесто СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Перник.

Водач на групата на юношите от град Хасково е майката на най-добрия български тенисист Григор Димитров – Мария Димитрова.

Организатори на състезанието са Министерството на образованието и науката, Министерството на спорта, Българската асоциация „Спорт за учащи”. Събитието се провежда със съдействието на община Перник.