Танцьорите на Кирил Амбарков от Дупница трети на етнофестивала в Хасковски минерални бани

 

Наградените танцьори с Кирил Амбарков (първият вляво), Албена Лазарова (втората от ляво надясно) и Емилия Маркова (седмата от ляво надясно)

 

ДЮТА „Рила”, СНЦ ФТА „Рила” – Дупница, зае престижното трето място на ХVІІ Детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа”, провел се в Минерални бани, Хасковска област, на 31 май и 1 юни. Възпитаниците на дупнишкия хореограф Кирил Амбарков се класираха в категория „Танцови колективи” в своята трета възрастова група. Удостоени са с грамота.

Както е известно, организатори на фестивала са КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”, в партньорство с община Минерални бани. Той се провежда в чест на Международния ден на детето. В 17-ото издание на феста са участвали близо 2000 деца, 80 групови и 25 индивидуални изпълнители от 17 области и 44 населени места от цяла България, както и чуждестранни участници от Индия, Молдова, Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина. Представени са 78 училища, читалища, ОДК, ОДЗ, центрове и школи от България и чужбина.

През двата фестивални дни изпълненията на децата са оценявани от авторитетно жури в състав хореографите Анатолий Клочков – и Мирослав Славов, Иван Кумичин – музиковед и фолклорист и Мария Георгиева – музиковед.

Сред организаторите на фестивала за поредна година бе Емилия Маркова – експерт в централата на КНСБ и бивш регионален председател на синдиката в Дупница. Заедно с участниците от състава на Кирил Амбарков на фестивала бе координаторът на РС на КНСБ -Дупница, Албена Лазарова.