Американец пожела да се ожени за лаптопа си, но не му позволиха, защото компютърът нямал навършени 15 години

 

Офисът на главния прокурор на американския щат Юта призова съда да отклони иск на мъж, който незнайно защо е решил, че спътникът му в живота може да бъде не жена, не мъж, не някакво животно, а точно любимият му лаптоп.

„Бракът с преносим компютър или няколко партньори не са права, защитени от конституцията“, пише помощник-главният прокурор на щата Дейвид Уолф в специално писмо да съда и допълва: „Освен това, дори да не бе така, ако компютърът му не е достигнал 15-годишна възраст, по законите на Юта той е прекалено млад за сключване на брак“, пише “Монитор”.

Бившият адвокат Крис Севиър води дела с губернатора на щата Юта Гери Хърбърт, главния прокурор Шон Райъс и окръжния секретар Брайън Томпсън. Мистър Севиър иска да бъдат узаконени браковете с компютри и полигамията, като се позовава на това, че преди това в щата са били разрешени еднополови бракове.

Странният ищец не за първи път занимава съдилищата с подобни искове. Както се оказва Севиър вече е загубил няколко аналогични дела в други щати и се е обръщал към съдия в Солт Лейк Сити с искане да бъдат забранени браковете на лица от един и същи пол. Освен това мистър Севиър, който очевидно си търси всякакви поводи да разведри сивото си ежедневие пред компютъра, е обвинявал концерна Apple за това, че заради него се е пристрастил към порнографията и е изисквал да бъде приет закон, според който производителите на компютри и мобилни устройства да бъдат задължени да блокират достъпа до сайтове със сексуално съдържание.

В началото на май жена от Сан Диего, Калифорния заяви, че е сключила брак с железопътна гара Санта Фе. Била влюбена в съоръжението от дете и се оженила за нея преди година, като при това дори си сменила името и станала Керъл Санта Фе.

Очевидно пристъпите на влечение към предмети са явление, свързано с наближаването на лятото, защото преди близо година жител на Калифорния пък сключи брак със собствения си айфон. Като при това дори мина под венчилото в Лас Вегас, където не подбират младоженците, а просто извършват бракосъчетанието – подобни съюзи нямат юридическа сила.

Хората, които изпитват влечение към неодушевени предмети са известни като обектофили. Най-известният такъв случай е швeдката Ейя-Рита Еклоф Берлинер Мауер от 1979 г., която се е смятала за съпруга на Берлинската стена. През 2007 г. пък американката Ерика ЛаБри се прочу като „сключи брак“ с Айфеловата кула.