10 жертви при катастрофа с емигранти, возил ги 16-годишен без книжка, собственикът на буса задържан в София

Служители на МВР извършват претърсвания в столицата, заради подозрения за организиран канал за трафик на бежанци

 

Задържан е собственикът на микробуса с нелегални мигранти, който катастрофира на АМ „Тракия“. Това каза по време на брифинг вчера главният секретар на МВР Младен Маринов в Пазарджик във връзка с катастрофата на АМ „Тракия“ на микробус с нелегални мигранти. В болница са приети 17 души, 10 са починали от раните си, включително и шофьорът на микробуса. По думите на главния секретар всички лица, които са ангажирани с тази дейност, ще бъдат арестувани.

„Трябва да сме напълно наясно с фактите и обстоятелствата“, обясни Маринов.

На територията на столицата са извършени оперативно-издирвателни мероприятия на адреса на загиналия водач, който е непълнолетен, 16-годишен, неправоспособен. Същият е имал регистрации и е известен на полицията по отношение на извършени кражби и грабеж от началото на годината на територията на столицата, каза главният секретар на МВР. По думите му моторното превозно средство, участвало в катастрофата не е негова собственост.

Младен Маринов поясни, че в момента е задържан на територията на столицата собственикът му и се изяснява начина на предоставяне на неправоспособно лице.

Служители на МВР извършват претърсвания в столицата, заради подозрения за организиран канал за трафик на бежанци.

Младен Маринов обясни, че се събира и анализира информация къде и по какъв начин са преминали тези чужди граждани, които се превозвани с автобуса.

„Проверяват се двете възможни направления: българо-турска граница и българо-гръцка граница“, каза Младен Маринов.

По отношение на жертвите в катастрофата, Младен Маринов поясни, че на място е загинал водачът на микробуса и 9 пътници, които са от Пакистан, Афганистан и Сирия. Вероятно водачът е заспал на волана. Главният секретар допълни, че тази информация може да претърпи промяна. По думите му 8 от пострадалите са настанени в болници в Пазарджик и в Пловдив.

Сигналът за тежкия инцидент е получен на тел.112 към 4.20 часа вчера сутринта. Микробусът с нелегални мигранти е катастрофирал на АМ „Тракия”, край Пазарджик. В болница са приети 17 души, 10 са починали от раните си, 7 са хоспитализирани. Двама души, пострадали при инцидента, са били поети от линейки от Пловдив и закарани в тамошната университетска болница. Това съобщи д-р Васил Вълчев, началник на пазарджишката болница.

„Всички са мъже, представили се от Афганистан. Ранените са приети малко преди 6.00 часа вчера сутринта в Спешното отделение на болницата. Починалите при инцидента са откарани в моргата, останалите 7 души, според нараняванията си, са настанени в ортопедията, хирургиите и останалите отделения”, уточни д-р Вълчев. Той допълни, че нито един от тях не е носил документи за самоличност. „Въпреки това всички са приети в болницата и им се оказва необходимото внимание и лечение”, каза още началникът на Областната болница.