Борисов се обяви за европейски паспорти за Балканите и за обща отбрана на ЕС

Бойко Борисов на форума ”Европа отново на път”
  • Еврозоната е задължителна, когато сме влизали в съюза, ясно е записано, че трябва да приемем еврото, каза българският премиер

Премиерът Бойко Борисов обяви, че гражданите на Западните Балкани, чиито държави още не са приети в ЕС, е добре да имат европейски паспорти по определени критерии. Той подчерта, че страната ни е важен фактор на Балканите, които “са далече от Европа, но винаги от Балканите тръгват лошите неща”.

“Имаме съседи с много проблеми във всяка държава. Не можем да искаме като страна всяка от тях да е в ЕС. Сега се разработва тема – дали самите народи от тези държави не може да имат европейски паспорт при определени критерии, за да се почувстват и те европейци, да имат перспектива, иначе идва евроскептицизъм и влияние на други големи международни играчи”, каза още Борисов по време на конференцията “Европа отново на път”, организирана от ПЕС.

Пред журналисти той поясни, че това не е обсъждано, а е просто една идея, която дава, защото на най-високо ниво в Брюксел са заявили, че присъединяването на държавите от Балканите към ЕС ще се забави или въобще не се вижда перспектива.

“В същото време гражданите на Балканите са европейски граждани и ако се намери инструмент за тези, които са покрили съответните критерии – защото мафиотите отдавна са заминали, където си искат – става дума за обикновения гражданин, просто елитите им не се готови, дълги години ще правят още реформи. Ще го обсъдя с колегите и г-жа Йотова също каза – каква перспектива иначе ще има срещу евроскептицизма”, подчерта премиерът.

След като се обяви и за обща отбрана на ЕС срещу тероризма, Бойко Борисов заяви, че и България не е застрахована от атентат:

“Как да кажа, че няма, при положение че имаше в Сарафово? Няма служба в света, която да може да го предотврати и да се справи. В Лондон, предстоят им избори, вижда се колко целенасочено се действа. Ами в Германия, преди да започнат за провинциите, помните ли? Всеки ден имаше някой заклал някого. Това не са случайни действия. Още повече, цели поколения, израснали в тези държави, явно са поставени в условия, в които действат по този начин. Когато говорим за България, винаги се поставя въпросът за интеграция на ромите. Сега като гледам как са интегрирани етносите във Великобритания, в Белгия, във Франция, мисля, че и на тях трябва да им поставим въпроса как са интегрирани. Всъщност не са успели”.

По повод проекта АЕЦ “Белене” Бойко Борисов коментира, че в бюджета няма пари да строим два реактора, а единственият вариант минава през публично-частно партньорство или приватизация на проекта с някакво държавно участие.

“Ще чуем какво ще кажат експертите, неслучайно сме възложили на БАН да се произнесат, за да няма никакви спекулации”, изтъкна той.

За подписаната пътна карта с “Газпром” за развитие на мрежата премиерът обясни, че от много време разговарят и публично са съобщавали, че в нашия европейски газов хъб, финансиран от ЕК, ще съберем газ от много източници.

“Сега просто си изпълняваме ангажиментите и си пълним газовата кошничка с тези възможности. В противен случай от юг азерският газ минава през Турция, Гърция, Италия, от север – през “Северен поток” 1 и 2 и България ще остане само един клиент. За да не го допуснем, подписахме тази пътна карта, за 15,7 милиарда кубически метра”, добави Борисов.

Премиерът се обяви за това Европа да има обща отбрана и армия и така да се бори с тероризма.

“Какво е Европа и ние свикнахме с новините, ако се направи справка – 20-30 съболезнователни адреса съм изпратил само в последните месеци. Всяка сутрин се събуждаме с жертви и някакси се въртим около следствията, а не около причините, защото не са удобни политически…”, каза премиерът.

“Върви надпревара във въоръжаването, стана модерно да се говори колко милиарди да се отделят, а преди 25 г. назад каква радост беше, когато се говореше за разоръжаване, намаляване на бюджетите за военна техника… Изведнъж всички започнахме да се надпреварваме колко пари да дадем за въоръжение. Вместо ЕС да каже – защо не си направим обща европейска армия? Какво по-просто от това? Имаме единна валута, единни решения… Колко танка има България, колко Германия, Франция – дали са ни нужни толкова танкове, самолети, гаубици по отделно, би могло да седнат военните и да се защитаваме като цяло ние – ЕС”, коментира Борисов. По думите му България няма друг път да работи с цялата си активност на всички нива за силен ЕС, включително да влезем в чакалнята за еврозоната.

“Дори и в България си позволяваме да казваме – когато станем готови, когато ние решим, тогава ще влезем в еврозоната. А когато сме подписвали, много ясно е записано, че трябва да приемем еврото – имаме договор. Като нация, като политически елити трябва да вземе решение и да кажем – ще направим всички усилия да влезем в чакалнята на еврозоната. В противен случай ние не можем да се сърдим, че държавите в еврозоната искат да си гарантират своята валута“, мотивира се Борисов.

Според него риск от терористична атака има за всяка страна и няма служба в света, която може да го предотврати. По думите му полезният ход е да спрат войните и надпреварата във въоръжаването.

“Това е като в операта – има ли пушка на сцената, рано или късно ще гръмне. Отдавна вече тероризмът не е някакво случайно явление. С удоволствие слушам нашите експерти по тероризъм, но с много от тях не съм съгласен. Терористите гледат телевизия, наблюдават действията, изказванията, поведението на политическите лидери и действат веднага наказателно”, добави премиерът пред журналисти.

Борисов благодари на лидера на ПЕС Сергей Станишев за организацията на такъв форум и изтъкна, че е хубаво като на нация да имаме председател на една от най-големите партии в Европа.

“Станишев успя да ни събере на едно място и да постави въпроси, които са важни, председателството на България не е нито Борисов, нито ГЕРБ, нито на който е да е, не само да се представяме пред чужденците, а да бъдем високоотговорна нация с визия, всичко зависи от нас – колко сме с ума си”, заяви още премиерът.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също се обяви „за” европейски отбранителен съюз. „Аз съм един от най-горещите почитатели на европейски отбранителен съюз, отбеляза тя по време на дискусията „Европа отново на път“.

„В момента се формира фонд, който трябва да се използва за изследвания и нови технологии и най-накрая може би да доживеем това, което отдавна чакаме – всички производства в системата на отбраната да имат един координиран план в рамките на ЕС, а не всяка държава да прави нещо сама за себе си, с дублиращи функции. Но най-важното е цялата тази технология да създава усещане за сигурност на гражданите“, посочи Йотова.

На форума присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, председателят на НС на БСП Корнелия Нинова.