Кметът д-р Церовска и стотици миряни се помолиха за здраве на храмовия празник в Дивотинския манастир

Кметът на Перник Вяра Церовска запали свещичка за здраве

 

Гости от Пернишко и Софийско събра храмовият празник на Дивотинския манастир „Св. Троица“. По традиция празникът се отбелязва 50 дни след Великден, в деня, в който Българската православна църква отдава почит на Светия животворящ Дух.

Специални гости на събора на светото място бяха кметът на община Перник Вяра Церовска и зам.-кметовете Владислав Караилиев, Денислав Захариев и Севделина Ковачева, както и секретарят Радослава Манова. Заедно със стотици миряни кметският екип запали свещ и се помоли за здравето и благополучието на перничани.

По традиция беше приготвен и раздаден и курбан за здраве.

Със съдействието на кметския екип на община Перник и благодарение безвъзмездната помощ на Югозападното държавно предприятие – Благоевград, преди дни пътят към Дивотинския манастир беше разширен и подравнен. Горският път беше в изключително тежко състояние, почти непроходим, и достъпът до него беше изключително труден. Дивотинският манастир е поддържал килийно училище и е подпомагал националноосвободителните борби, като е приютявал самия Васил Левски. Светата обител е възобновена през 1875 г. и сред местните хора става известна и като “Царския манастир”, заради честите посещения на цар Фердинанд.